Oppositieleider neemt macht over in Venezuela met geweldloze staatsgreep; couppleger erkend als ‘interim-president’ door VS, Canada plus 9 Zuid-Amerikaanse landen

Redactie GFC Nieuws — Venezuela verbreekt de diplomatieke relatie met de Verenigde Staten. Het diplomatieke personeel van de VS heeft 72 uren de tijd om het land te verlaten, zegt de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Hij nam de beslissing nadat Donald Trump de leider van de oppositie had erkend als interim-staatshoofd.

Maduro kondigde de maatregel aan voor een grote menigte juichende supporters vanaf het balkon van het presidentiële Miraflores-paleis in Caracas. Kort tevoren hadden de VS, en vervolgens verschillende Latijns-Amerikaanse landen, besloten oppositieleider Juan Guaidó te erkennen als interim-president van Venezuela.

Trump erkent couppleger

Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot waarnemend hoofd van het land. Trump liet onmiddellijk weten hem “officieel” als zodanig te erkennen. Hij noemde daarbij de regering van Maduro een “onwettig regime”.

Binnen twee uren na het besluit van Trump volgden Argentinië, Brazilië, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Chili, Colombia, Paraguay en Peru het Amerikaanse voorbeeld. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), evenals Canada, erkenden Guaidó .

Mexico erkent “vooralsnog” de gekozen regering-Maduro nog steeds, Bolivia sprak zijn “volledige steun” uit aan Nicolás Maduro “in de strijd tegen de klauwen van het imperialisme”.

Clowns in imperialistisch circus

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken haalde uit naar “ondergeschikte clowns” die volgens hem de “eigenaar van het imperialistische circus” volgden met hun erkenning van Guaidó.

Oppositieleider Guaidó beloofde in een tweet dat Venezuela “de diplomatieke betrekkingen met alle landen van de wereld zal blijven onderhouden.”

Foto: TeleSur

Overige berichten