Oppositie wil strafrechtelijk onderzoek naar handelingen ex-governor van Trikt

GFC NIEUWS- De oppositie wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar handelingen van de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt.
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën informeerde het parlement vanmiddag over de voorlopige resultaten van het integriteitsonderzoek dat gaande is tegen van Trikt.
Hoefdraad zegt dat er al overleg is geweest met het Openbaar Ministerie (OM) en zal de regering er niet voor schromen om een strafrechtelijk onderzoek te laten instellen, wanneer het integriteitsonderzoek is afgerond.
De oppositie is echter van mening dat er met twee maten wordt gemeten. “Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden,” haalde Krishna Mathoera aan.
Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat de Centrale Bank het afgelopen jaar twee voertuigen heeft aangeschaft ten behoeve van de ex-governor. De bedragen variëren tussen de US$ 250.000 en 300.000.
Uit gegevens van de douane blijken de importbedragen voor aanschaf van de voertuigen veel lager te zijn dan de bedragen die betaald zijn door de CBvS.
Het gaat volgens Hoefdraad om een Lexus en een Range Rover van het bouwjaar 2019. Opmerkelijk is volgens de Financiënminister dat de voertuigen zijn aangekocht via MN Carcenter, terwijl een ander bedrijf optrad als makelaar.
Nadat documenten over de aanschaf van de Range Rover uitlekten, gaf van Trikt de opdracht om een leningsovereenkomst op te maken en die te antidateren. Zogenaamd zou de Bank hem het bedrag hebben geleend om het voertuig aan te schaffen. De overeenkomst werd getekend door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman, die intussen ook haar ontslag heeft ingediend.
Verder blijkt uit beschikbare documenten dat de ex-governor ruim US$ 8 miljoen heeft uitbetaald aan consultancydiensten die verricht zijn door Orion Consultancy, een bedrijf waar van Trikt zelf eigenaar van is.
Het afgelopen jaar zijn op twee momenten bedragen uitgekeerd aan Orion en zijn de gelden ‘non-refundable’, wat inhoudt dat de Bank de gelden niet terugkeert al zou de overeenkomst worden ingetrokken.
Het onderzoek duurt volgens Hoefdraad voort en moet nog duidelijk worden als de Bank nog gelden moet overmaken aan Orion.
Intussen heeft president Desi Bouterse de ontslagaanvraag goedgekeurd. Hoefdraad benadrukt dat het ontslag niet is verleend op basis van de reden die is opgegeven, namelijk ‘verschil van inzicht tussen de regering en de ex-governor’.
De president heeft ingestemd met het ontslag, vanwege het voorlopig resultaat van het integriteitsonderzoek dat gaande is tegen van Trikt.
De Bank staat nu onder leiding van een driekoppig managementteam.

Overige berichten