fbpx
Facebook Pagelike Widget

Oppositie eist duidelijkheid over Petro Caribe-overeenkomst

De oppositie is niet te spreken over de wijze waarop de ministers van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV) Soeresh Algoe en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken(Buza)het parlement hebben geantwoord over de Petro Caribe-deal.

De Nationale Assemblee zet deze week de behandeling voort van de begrotingen voor het dienstjaar 2015. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn aan de orde.

Mahinder Jogi van de VHP wil weten hoeveel padie reeds verscheept is en wie de exporteurs gaat betalen. De exporteurs wensen volgens hem duidelijkheid hierover. Jogi vreest dat de export in gevaar zal komen als er geen duidelijkheid hierin komt.

Minister Lackin beloofde het parlement uiterlijk dinsdag de overeenkomst met alle gedetailleerde informatie te doen toekomen. Daarin staat onder meer hoeveel padie wordt geëxporteerd, wie de padie opkoopt in Venezuela en wie de exporteurs betaalt.

De Petro Caribe-overeenkomst is getekend in 2008 door de regering Venetiaan. Suriname en Venezuela zijn overeengekomen om 30.000 ton padie en 80.000 ton witte rijst te exporteren naar Venezuela.

Petro Caribe geeft de lidlanden toegang tot Venezolaanse olie tegen gereduceerde prijzen. Door deze speciale regeling kan Suriname olie van Venezuela kopen tegen zeer gunstige voorwaarden. De eerste 40.000 vaten met Venezolaanse olie kwamen in januari 2012 Suriname binnen. Suriname hoeft in eerste instantie maar 60 procent van de rekening te betalen. De rest hoeft pas na 20 jaar afbetaald te zijn.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.