Opnieuw tegenslag voor mediavrijheid in Marokko

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) veroordeelt het vonnis tegen de Marokkaanse journalist Hamid El Mahdaoui. Hij kreeg drie jaar van een rechtbank in Casablanca omdat hij een “veiligheidsdreiging” niet had gerapporteerd.

De journalist werd op 28 mei 2017 gebeld door een hem onbekende man, die beweerde dat hij een “gewapend conflict zou ontketenen” in Marokko.

El Mahdaoui zegt dat hij, als bekend journalist, wel vaker gebeld wordt door onbekenden. Hij zei tegen de rechter dat hij ervan was uitgegaan dat de beller onzin verkondigde en dat hij dat niet hoefde door te geven aan de autoriteiten.

Justitie luisterde de beller af en kwam zo bij El Mahdaoui terecht. De toestemming om de man af te luisteren werd echter pas twee dagen na het gesprek afgegeven.

Sarah Lee Whitson van HRW zegt dat het vonnis riekt naar “een willekeurig gebruik van de wet tegen een vrijmoedige journalist door autoriteiten die de ruimte voor kritische rapportage en commentaar radicaal hebben ingeperkt.”

Persvrijheid

El Mahdaoui is al vaker veroordeeld vanwege zijn werk. In juni 2015 kreeg hij een gevangenisstraf van vier maanden voor artikelen waarin werd onthuld dat de politie in mei 2014 de activist Karim Lachkar martelde in een politiebureau van Al-Hoceima, meldt Reporters Without Borders.

In juni 2016 werd hij veroordeeld voor een artikel waarin hij het ministerie van Justitie beschuldigde van “het opstrijken van buitensporige reiskosten”, zegt dezelfde bron.

Vorig jaar werden zeven journalisten gearresteerd in of nabij Al-Hoceïma vanwege hun berichtgeving over Hirak, de protestbeweging van de Rif-regio, na de dood van visboer Mohcine Fikri in oktober van dat jaar.

Foto: Susannah Huntington