fbpx
Opnieuw recall: bloeddrukmedicijn vervuild met grondstof voor benzine en smeerolie

Redactie GFC Nieuws — Medicijnenfabrikant Torrent Pharmaceuticals Ltd. haalt nog veel meer partijen van het bloeddrukmedicijn Losartan terug. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat nog meer kankerverwekkende verontreinigingen zijn gevonden in deze middelen.

Het gaat om tabletten met kaliumlosartan en kaliumlosartan / hydrochloorthiazide. Bij tests is ontdekt dat zij zijn verontreinigd met het kankerverwekkende  N-methylnitrosoboterzuur.

Voor zover bekend is nog niemand ziek geworden van deze medicijnen, zegt de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA. Maar de hoeveelheid vervuiling is meer dan wat de FDA acceptabel vindt voor dagelijkse inname.

De onzuiverheid is een chemische stof die wordt gebruikt in benzine als stabilisator en als een smeermiddeladditief, meldt CNN. Het vervuilde ingrediënt is gemaakt door het Chinese bedrijf Zhejiang Huahai Pharmaceuticals.

Losartan wordt voorgeschreven aan patienten met hoge bloeddruk en aan mensen met diabetische nefropathie (nierschade door diabetes).

De volledige lijst met teruggeroepen losartantabletten staat op de website van de FDA.  Losartan komt ook onder andere merknamen op de markt, bijvoorbeeld Hyzaar en Cozaar.

 

Meer gezondheidsnieuws

Slimme toiletten die kanker kunnen opsporen

GFC NIEUWS- Wetenschappers aan de Standord University in de VS hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine analyseert op ziektes. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…