Opmerkelijk verschil tussen bijgeloof in Suriname en Nederland

vuur kamperen

In Suriname blijft bijgeloof tot op de dag van vandaag sterk aanwezig in het dagelijks leven.

Van het wassen van een kind met blauwsel om ‘ogri ai’ te weren, tot het niet koken tijdens de menstruatie, veel Surinamers geven betekenis aan dit soort gebruiken.

Zelfs een vogel die onverwachts het huis binnenvliegt, wordt niet gezien als toeval, maar als een teken dat er mogelijk iemand in de familie zal heengaan.

Lifestyledeskundige Patricia Wong merkt op dat bijgeloof niet alleen voorkomt bij ouderen.

Ook binnen haar kennissenkring in Paramaribo houden mensen voet bij stuk dat blauwsel bijvoorbeeld helpt tegen ziekten bij jonge kinderen.

“Ze geloven echt dat het beschermt tegen negatieve invloeden, en handelen ernaar,” zegt Wong aan GFC Nieuws Lifestyle.

Toen ze zelf nog in Nederland woonde, viel het haar op hoe anders daar met bijgeloof wordt omgegaan.

“Nederlanders zien zoiets eerder als een grappige uitdrukking, hoewel sommigen ook hun eigen bijgeloof hebben. Maar de meesten laten hun keuzes niet afhangen van zulke overtuigingen.”

Het verschil zit volgens haar in de manier van denken. In Nederland ligt de nadruk op logica en wetenschappelijke verklaring, terwijl in Suriname spirituele betekenissen en traditie zwaarder wegen.

Toch vindt Wong dat het tijd is voor meer bewustwording. “We leven in een tijd waarin informatie overal beschikbaar is. Laten we die ook gebruiken, en stoppen met rituelen die soms meer kwaad dan goed doen.”