fbpx

Oplossing in kwestie Roma pit

Na maandenlange onderhandelingen tussen de regering, IAMGOLD, Nieuw Koffiekamp en Makamboa, hebben de verschillende partijen een overeenkomst getekend. Vijf ondernemers hebben toestemming gekregen om te werken in de Roma pit. Met deze overeenkomst is op 14 november een historische mijlpaal bereikt.

De ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, ondertekenden deze overeenkomst. Dat deden zij samen met hoofdkapitein Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, dhr. Kalathil van IAMGOLD en dhr. Pryor van Makamboa.

De NH-minister feliciteerde alle partijen met dit moment en zegt erop te rekenen dat er gewerkt zal worden conform de gemaakte afspraken. Het dorp Nieuw Koffiekamp bevindt zich in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines. Jarenlang zijn er diverse pogingen geweest om te komen tot een werkbare methode voor alle partijen. Ondanks de vele uitdagingen heeft de regering zich ingezet om deze mijlpaal te bereiken.

Er is verder afgesproken dat er deze week een krutu wordt gehouden om de gemeenschap van Nieuw Koffiekamp nader te informeren. De minister benadrukte dat het niet is toegestaan om met kwik te werken, maar dat het goudwinningsproces milieuvriendelijker moet gebeuren.

Bovendien zullen deze ondernemers ook belasting betalen. De directeur van IAMGOLD, Kalathil, benadrukte dat een samenwerking kans van slagen heeft indien er wederzijds vertrouwen en respect is. Hij is positief ingesteld over deze overeenkomst.

Tot slot gaf minister Dodson aan: “Wij kunnen echt spreken van een mijlpaal waarbij de effecten zullen uitstralen naar het dorp, het district en het gehele land.”(GFC)

OOK INTERESSANT
Surinaamse ondernemers worden verder geruïneerd door zinloze demonstraties