Oplevering 1e fase 8 km Noord Commewijne fietspad

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft woensdag vol trots de 1ste fase van het fietspadproject te het Noord Commewijne en wel het traject Bakkie naar Constantia, in gebruik genomen.

Bij de ingebruikname waren aanwezig districtscommissaris Ajaikoemar Kali van Commewijne, DNA-lid Rajiv Ramsahai, vertegenwoordigers van de IDB, Staatsolie, Grassalco, IFS en vertegenwoordigers van de Noord Commewijne Toerisme Cluster en de ondernemers Bas Spek en Sirano Zalman.

De HI&T-bewindsman gaf tijdens de opening aan, dat de 1ste fase van 8 km een onderdeel is van een 24 km lang fietspad door een gebied met een zeer hoge historische waarde, dat ook rijk is aan cultuur, flora en fauna. Ook is het een bijzondere attractie, die voor de lokale gemeenschappen en andere ondernemers unieke kansen biedt om economische voordeel uit te halen, bevestigde Tsang.

Voor de Noord Commewijne Toerisme Cluster heeft het ministerie een publieke investering van US$ 150.000 gedaan voor de rehabilitatie van de 24 km fietspad. Na deze initiële investering, is meer financiering vrijgekomen uit de publieke- en private sector die een bijdrage zullen leveren aan de bedrijvigheid en het toerisme in Noord Commewijne.

Verschillende sprekers gaven aan dat het gebied heel veel potentie heeft en dat door samenwerken er heel veel kan worden bereikt. Uiteindelijk heeft deze Cluster, die uit meer dan 15 bedrijven bestaat, waaronder bootsmannen, touroperators, hotels en restaurants bewezen dat resultaatgerichte samenwerking haalbaar is, en dat gezamenlijk voorzien kan worden in een gemeenschappelijke behoefte.

Dit pilotproject is een onderdeel van het Suriname Business Climate and Innovation Programma (SUBCIP), dat deels gefinancierd is via het project Innovation For Firms in Suriname (IFS) en uitgevoerd wordt door het ministerie van HI&T.

Na het officieel gedeelte ging de minister samen met een aantal gasten een eindje fietsen.