Opgedoken videobeelden lijken Venezuela gelijk te geven: brand, vernielingen, gewonden, dankzij oppositie

Redactie GFC Nieuws — Online zijn video’s opgedoken die lijkt te onthullen hoe een vrachtwagen met “hulpgoederen” bij de grens tussen Venezuela en Colombia in brand werd gestoken. Het lijkt erop dat de truck door de oppositie zelf in brand is gestoken.

Amerika beweert dat de wagen door Venezuela in brand is gestoken. De video’s schetsen een ander beeld.

Op één filmpje is te zien hoe guarimberos (Venezolaans slang voor ‘gewelddadige demonstranten’) openlijk en ongestoord onder de neus van Colombiaanse politieagenten molotovcocktails maken.

Andere beelden tonen hoe de guarimberos Venezolaanse militairen met de brandbommen bekogelen, terwijl Colombiaanse agenten toeschouwers op veilige afstand houden. Eén van de flessen komt op een vrachtwagen terecht, die in brand vliegt.

 

 

Duidelijk wordt ook dat de brandstichting plaatsvindt op een moment dat de truck nog op Colombiaanse grond staat. Nadat de wagen in brand is gevlogen, wordt hij leeggehaald door aanhangers van de oppositie. Enkele tientallen meters verder blokkeren Venezolaanse eenheden de brug.

De filmbeelden halen het verhaal onderuit dat de vrachtwagen door Venezuela in beslag was genomen en daarna in brand was gestoken.

 

Andere beelden tonen oppositielid José Manuel Olivares, die door guarimberos wordt aangevallen. Hij zou hen 4000 Amerikaanse dollars hebben beloofd om de truck in brand te steken, en had zelfs gezorgd voor benzine voor brandbommen.

Toen hij later weigerde te betalen, probeerde de menigte hem te lynchen en moest hij rennen voor zijn leven.

 

In eerdere berichten was bekendgemaakt dat vreedzame demonstranten ernstig gewond waren geraakt door Venezolaans geweervuur. Ook dat werd ontkracht door beelden die online opdoken.

Daarop is te zien hoe drie Venezolaanse deserteurs met twee gestolen tanks in volle vaart op de barricades op een brug inrijden. Daarbij raakten diverse omstanders, die achter de barricades stonden, zwaar gewond.

Overige berichten