Operatie ‘drin dresi wakti siki’ in volle gang

GFC NIEUWS- De landelijke operatie ‘drin dresi wakti siki’ om COVID-19 buiten de grenzen van Suriname te houden, is in volle gang.
De operatie wordt sinds donderdag uitgevoerd in opdracht van president Desiré Bouterse en onder aanvoering van het COVID-19 Crisis Managementteam. De aanpak is gepresenteerd door Majoor Gwendoline Babel, onderdirecteur Directoraat Nationale Veiligheid.
De operatie duurt tot en met 10 mei en is een civiel-militaire operatie, ter ondersteuning van de gezondheidsdiensten, met name de Medische Zending en met betrokkenheid van het traditioneel gezag.
Ook de kustwacht is betrokken bij deze operatie. Na vaststelling van COVID-19 besmettingen in het oosten van Suriname, heeft de president woensdag op advies van het COVID-19 Managementteam een total lockdown voor de grenzen en grensrivieren aangekondigd.
Er zijn controleposten ingezet op strategische plekken te land en te water in oost, west en zuid-Suriname om alle uitwijkroutes te kunnen beheersen en zodat persoonsbewegingen kunnen worden getraceerd. Er zijn op dit moment 20 checkpoints te land, waaronder:
– Coronie: Burnside, Totness
– Saramacca: Boskamp, Monkshoop
– Zuid-Suriname: Witagron, Pikin Saron, Redi Doti, Brug Van Blommenstein Stuwmeer en Kraka
– Oost-Suriname: Stolkerstijver, nabij Marwina Ziekenhuis, afslag richting Snesikondre-Langatabiki
– Oostgrens: Plaats bekend als Trans Amerika (leger en politie zullen deze lokatie helemaal overnemen), Galibi, Erowarte
Bij de checkpoints zullen onder andere vragen worden gesteld over de reisgeschiedenis van personen en waar mogelijk ook temperatuur checks.
Total lockdown grensrivieren
Er geldt een total lockdown voor de grensrivieren Corantijn, Marowijne en Lawa. Dit betekent dat er geen verplaatsingen mogen plaatsvinden zonder toestemming van het COVID-19 Managementteam. Er worden rivierpatrouilles uitgevoerd door militairen en politie. Er wordt in het westen gepatrouilleerd op:
– de Nickerie rivier
– Clara sluis
– Southdrain
– Backtrack locaties
– Wakay
– Apoera
In het oosten worden rivier patrouilles uitgevoerd te:
– Langatabiki
– Gakaba
– Stoelmanseiland
– Lawa tabiki
– Kumakapa
Verplaatsingen zijn slechts toegestaan voor essentiële diensten die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en essentiële diensten van de overheid zoals medewerkers van de verkiezingsorganisatie, waaronder colporteurs.
Majoor Babel benadrukt dat de Operatie ‘drin dresi wakti siki’ en daaraan gekoppelde maatregelen en activiteiten uitsluitend bedoeld zijn om illegale verplaatsingen tegen te gaan en verdere verspreiding van het coronavirus in Suriname tegen te gaan.
Het is bekend dat dit virus zich razendsnel verspreid en in recordtijd dodelijke slachtoffers maakt. Door kordaat optreden van het COVID-19 Managementteam is Suriname tot nu toe bespaard gebleven van een ernstige gezondheidscrisis. Deze ‘gelukkige toestand’ kan in een oogwenk omslaan, indien geen gehoor wordt gegeven aan de COVID-19 orde- en gezondheidsmaatregelen.

Overige berichten