fbpx
Opening verbrandingsoven Apetina

GFC NIEUWS- De opening van de verbrandingsoven in het inheemse dorp Apetina, de eerste in het Tapanahoni gebied, is het resultaat van het bezoek van President Desire Bouterse aan dit dorp in 2017.

De dorpsgemeenschap kaartte toen aan dat men behoefte had aan een structurele vuilverwerking in hun dorp. Hierdoor is als onderdeel van Bouta’s Milieuplan, onder coördinatie van het ministerie van Volksgezondheid, de 22ste verbrandingsoven geopend, zodat het vuil op een verantwoorde manier kan worden verwerkt.

Apetina is een dorp in het ressort Tapanahoni, Sipaliwini. De burgervader van dit ressort, August Bado, zei bij de opening gisteren dat dit dorp als voorbeeld geldt voor andere leefgemeenschappen in het binnenland. “Deze leefgemeenschap is vooruitstrevend en komt met ideeën om ontwikkeling te brengen” benadrukte hij.

Het begon met het voorstel van de dorpsbewoners om het vliegveld te verlengen zodat grotere vliegtuigen kunnen aankomen, voor onder andere het overvliegen van toeristen naar dit gebied. Teneinde deze belangrijke bron van inkomsten voor het dorp te garanderen, moet onder andere worden gezorgd voor een schoon milieu. Vandaar dat deze verbrandingsoven een essentiële bijdrage zal leveren hieraan.

Verder is de opening van deze verbrandingsoven volgens hem, een duidelijk teken dat de President van het volk houdt. “De president kijkt ook om naar het volk in het binnenland”, haalde Bado ook nog aan.

De voorzitter van de Commissie Verbrandingsoven, Boy Guardiola, haalde aan dat er nu meer ontwikkeling wordt gebracht met deze oven. De Commissie is eerder dit jaar ingesteld door de Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias.

Deze oven zal maken dat de mensen in coöperatief verband moeten zorg dragen voor een schoon milieu, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan de aanvoer van het vuil naar de verbrandingsoven.

Er zijn drie mannen en drie vrouwen opgeleid die moeten zorgen dat de verbrandingsoven duurzaam moet worden bediend. Uit handen van hem, hebben de trainees een certificaat ontvangen. Ze werden allen succes toegewenst door Guardiola.

Hij spoorde het volk van Apetina aan voort te gaan om initiatieven te ondernemen die moeten leiden tot meer ontwikkeling in het dorp. “Er is potentie in Apetina” besloot Guardiola.

Hierna werden het plakkaat en naambord van de 22ste verbrandingsoven met gedeelde enthousiasme onthuld. Het lint werd voor de opening doorgeknipt door hoofdkapitein Japanulu Aluhuni, waarna de oven officieel in bedrijf werd genomen in aanwezigheid van de plaatselijke bewoners.

Deze oven is de eerste in de reeks van vier ovens die worden geplaatst in het Tapanahoni-gebied.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…