fbpx
Openbaar Ministerie krijgt anti-corruptie unit

GFC NIEUWS- Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday is zover om een anti-corruptie eenheid binnen het Openbaar Ministerie (OM) in te stellen.

Deze mededeling deed president Chandrikapersad Santokhi donderdag tijdens een persconferentie. Hij reageert hiermee op de roep vanuit de samenleving dat de regering middels maatregelen het geld niet uit de bevolking met halen, maar bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis. Het staatshoofd zegt dat deze roep terecht is. “Terecht roept de samenleving dat wij het geld moeten halen bij degene die het gestolen heeft”.

Hij geeft aan de pg al bij het aantreden van de regering gevraagd te hebben om, gezien het beleid om de corruptie aan te pakken, een speciale aanklager aan te wijzen om corruptiezaken te onderzoeken. Het staatshoofd heeft inmiddels schriftelijk de bevestiging van de pg dat de voorbereidingen daartoe reeds zijn getroffen en dat er wordt gewerkt aan een nieuwe unit binnen het OM.

De pg heeft aan de regering een verzoek gedaan tot versterking van de capaciteit, aangezien het team waarover hij thans beschikt niet voldoende is. Dit team is reeds belast met verschillende onderzoeken naar corruptie zoals bij de Surinaamse Postspaar Bank (SPSB) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

President Santokhi zegt dat de regering ook gehoor zal geven aan het verzoek van de pg. De opdracht is reeds gegeven aan de directeur van het Kabinet van de President, terwijl ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de opdracht heeft gekregen om alle ondersteuning aan de pg te geven zodat die voldoende is uitgerust om alle vormen van corruptie te onderzoek.

Volgens de regeringsleider is het de primaire verantwoordelijkheid van de PG om strafbare feiten te onderzoeken, maar meer nog de primaire verantwoordelijkheid van de regering om ervoor te zorgen dat het beleidskader ook aanwezig is. Aan de pg is aangegeven dat hij op basis van de taak van de regering om het algemeen vervolgingsbeleid vast te stellen, de opdracht tot corruptie-onderzoek heeft hij gehad.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…