fbpx

Openbaar Ministerie krijgt anti-corruptie unit

GFC NIEUWS- Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday is zover om een anti-corruptie eenheid binnen het Openbaar Ministerie (OM) in te stellen.
Deze mededeling deed president Chandrikapersad Santokhi donderdag tijdens een persconferentie. Hij reageert hiermee op de roep vanuit de samenleving dat de regering middels maatregelen het geld niet uit de bevolking met halen, maar bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis. Het staatshoofd zegt dat deze roep terecht is. “Terecht roept de samenleving dat wij het geld moeten halen bij degene die het gestolen heeft”.
Hij geeft aan de pg al bij het aantreden van de regering gevraagd te hebben om, gezien het beleid om de corruptie aan te pakken, een speciale aanklager aan te wijzen om corruptiezaken te onderzoeken. Het staatshoofd heeft inmiddels schriftelijk de bevestiging van de pg dat de voorbereidingen daartoe reeds zijn getroffen en dat er wordt gewerkt aan een nieuwe unit binnen het OM.
De pg heeft aan de regering een verzoek gedaan tot versterking van de capaciteit, aangezien het team waarover hij thans beschikt niet voldoende is. Dit team is reeds belast met verschillende onderzoeken naar corruptie zoals bij de Surinaamse Postspaar Bank (SPSB) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
President Santokhi zegt dat de regering ook gehoor zal geven aan het verzoek van de pg. De opdracht is reeds gegeven aan de directeur van het Kabinet van de President, terwijl ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de opdracht heeft gekregen om alle ondersteuning aan de pg te geven zodat die voldoende is uitgerust om alle vormen van corruptie te onderzoek.
Volgens de regeringsleider is het de primaire verantwoordelijkheid van de PG om strafbare feiten te onderzoeken, maar meer nog de primaire verantwoordelijkheid van de regering om ervoor te zorgen dat het beleidskader ook aanwezig is. Aan de pg is aangegeven dat hij op basis van de taak van de regering om het algemeen vervolgingsbeleid vast te stellen, de opdracht tot corruptie-onderzoek heeft hij gehad.

BEKIJK OOK
Voortvluchtige vuurwapengevaarlijke verdachte opgepakt voor brute beroving