Open dagen Mama Centrum in verband met Borstkankermaand

De maand oktober staat wereldwijd in het teken van de Borstkankermaand. Het Mamma Centrum Suriname houdt in dit kader een serie open dagen voor het publiek. Tijdens de eerdergenoemde periode wordt extra aandacht besteed aan vrouwen met borstkanker en het verhogen van het bewustzijn voor borstonderzoek. Nicole Fernandes, radioloog en coördinator van het Mama Centrum zegt dat er drie open dagen worden gehouden. De eerste is op 2 oktober, gevolgd door 9 en 12 oktober op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Door middel van folders en gesprekken worden de bezoekers geïnformeerd over alles wat met borstkanker te maken heeft. Ook krijgen ze een rondleiding in de mammografie kamer, zodat ze een idee hebben hoe de werkzaamheden eruit zien. Alle vragen van de bezoekers worden op kundige wijze beantwoord.

Fernandes geeft verder aan dat tijdens de open dagen mannen ook welkom zijn. De ziekte komt evenwel zeer zelden voor bij deze groep. De radioloog legt ook uit dat de vraag naar meer informatie groot is. Dat blijkt ook aan de vragen die bezoekers stellen.

Ze adviseert om vroeg te beginnen met borstonderzoek aangezien de ziekte ook bij jongere personen wordt geconstateerd. Hoe eerder een tumor ontdekt wordt hoe sneller de behandeling kan plaatsvinden en hoe groter de overlevingskansen, zegt Fernandes.

Ze benadrukt evenwel dat niet elke knobbel betekent dat het om kanker gaat. “Echter, als je je niet laat onderzoeken weet je het ook niet”, aldus de radioloog. Voor degenen die de open dagen niet kunnen bezoeken is er goed nieuws; het Mammacentrum Suriname zal namelijk de informatie naar u toebrengen.