Op Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust:

Felle ruzie tussen Polen en Israël om ‘Poolse vernietigingskampen’

Terwijl dit weekeinde de Holocaust werd herdacht, vlogen Polen en Israël elkaar in de haren over een Pools wetsvoorstel dat een einde moet maken aan de ‘Poolse schuld’ voor de Holocaust: niemand kan de geschiedenis veranderen, en niemand kan de Holocaust ontkennen, schrijft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op Facebook.

Polen wil het een misdrijf maken: Polen verantwoordelijk houden voor de misdaden tegen joden op Poolse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het wetsvoorstel wil dat de concentratiekampen die Duitse nazi’s in Polen op na hielden, niet meer ‘Poolse vernietigingskampen’ worden genoemd.

De Holocaust in Nederland:
Nederland is het land met relatief het grootste aantal joodse slachtoffers van West-Europa.

 

De Polen noemen het een belediging dat misdaden van Duitse nazi’s worden toegeschreven aan Polen. Israël is het daar zeer mee oneens.

Dat land wijst op “de historische waarheden over de hulp die de Duitsers tijdens de Holocaust van de Poolse bevolking hebben gekregen”.

Netanyahu droeg de Israëlische ambassade in Polen op onmiddellijk zijn “ferme standpunt tegen deze wet” over te brengen aan de Poolse premier.

Overige berichten