fbpx

Op bloed gebaseerde markers kunnen Alzheimer onthullen tien jaar voordat symptomen zich vertonen

GFC NIEUWSREDACTIE- De ziekte van Alzheimer begint tientallen jaren voor het begin van symptomen, zoals geheugenverlies.

Bijgevolg verhoogt een vroege diagnose de kans om de ziekte te vertragen met medicijnen.

Een nieuwe studie over een erfelijke vorm van de ziekte toont aan dat een eiwit genaamd GFAP een mogelijke biomarker is voor zeer vroege stadia van de ziekte.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Karolinska Institutet en gepubliceerd in het tijdschrift Brain, zou op een dag kunnen leiden tot een eerdere detectie van deze ernstige en veel voorkomende ziekte.

“Onze resultaten suggereren dat GFAP, een veronderstelde biomarker voor geactiveerde immuuncellen in de hersenen, veranderingen in de hersenen weerspiegelt als gevolg van de ziekte van Alzheimer die optreden vóór de accumulatie van tau-eiwit en meetbare neuronale schade,” zegt de eerste auteur van de studie Charlotte Johansson, promovendus aan de afdeling Neurobiologie, Zorgwetenschappen en Samenleving, Karolinska Institutet, Zweden.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

“In de toekomst kan het worden gebruikt als een niet-invasieve biomarker voor de vroege activering van immuuncellen zoals astrocyten in het centrale zenuwstelsel, wat waardevol kan zijn voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en voor de diagnostiek van cognitieve ziekten.”