fbpx

Oostenrijkse vicekanselier treedt af na schandaal: ‘Het was politieke moord’

Redactie GFC Nieuws — Heinz-Christian Strache treedt af als vicekanselier van Oostenrijk.  Der Spiegel en de Suddeutscher Zeitung meldden gisteren dat hij en een naaste medewerker met een vermoedelijke Russische zakenvrouw bespraken hoe de vrouw hun partij illegale tegenprestaties zou kunnen leveren in ruil voor een business deal.

Strache zei zaterdag tegen verslaggevers dat hij zijn ontslagbrief heeft ingediend bij bondskanselier Sebastian Kurz, die zijn ontslag zal aanvaarden.

Hij trad ook af als leider van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ), die deel uitmaakt van de regerende coalitie.

De politicus benadrukte dat hij en Johann Gudenus, die deelnam aan de bijeenkomst, het slachtoffer waren van een langlopende lastercampagne. Die culmineerde in het lekken van de “illegaal opgenomen beelden”.

“Het was politieke moord,” verklaarde de politicus. De omstreden ontmoeting met “de nicht van een Russische oligarch” zou hebben plaatsgehad in juli 2017.

BEKIJK OOK
Bij gemengde politieacties: honderden jongeren verwijderd nabij Hermitage Mall

Mediasteun

Op de gelekte video bespreken Strache en Gudenus haar mogelijkheden om een ​​meerderheidsaandeel te kopen in een Oostenrijkse tabloid.

Zij zou de krant inzetten als platform om de FPÖ te steunen bij de nationale verkiezingen van 2017.

Als de partij aan de macht kwam, zou zij de bouwonderneming van de vrouw helpen bij het verkrijgen van overheidscontracten in Oostenrijk. De Oostenrijkse transparantiewetten voor partijdonaties zouden worden omzeild door een liefdadigheidsinstelling als tussenpersoon te gebruiken.

Strache houdt vol dat zijn partij op geen enkele manier baat had bij de ontmoeting en dat hij de vrouw nooit meer heeft ontmoet. De aard van de gesprekken zou volgens hem verkeerd zijn voorgesteld door de Duitse media.

Foto: Wikipedia