Oorlog op de Champs-Élysées: doden en zwaargewonden tijdens veldslagen in Parijse straten

Redactie GFC Nieuws — “Dit is niet normaal. We zijn in Frankrijk, een van de oudste en beste democratieën ter wereld. We veroordelen van een afstand andere landen waar dit zich voordoet. Dat dit hier gebeurt, is ongelooflijk.”

Zij herkent haar eigen land niet meer, zegt de 20-jarige filosofiestudente Fiorina Jacob Lignier. Zij verloor op 8 december een oog tijdens demonstraties van de Gele Hesjes in Parijs.

Haar vriend, Jacob Maxine, vertelt dat zij met een groep vreedzame demonstranten optrok, toen op 50 meter afstand een groep gemaskerde radicalen winkelruiten begon te vernielen.

Gendarmes sloten hen in en beschoten hen met traangasgranaten. Een van de granaten raakte Fiorina tegen het hoofd.

Toen zij bij bewustzijn kwam bleek haar neus gebroken, had zij diverse fracturen in het gezicht en kon zij niets zien met haar linkeroog.

Verminkt

In de weken daarna werd zij enkele malen geopereerd. Haar artsen zeggen dat het gewonde oog eruit moet.

Elders zou Lignier het voorbeeld worden van excessief politieoptreden. Maar in Frankrijk is zij slechts een van de vele slachtoffers

Bij de schermutselingen verloren 20 mensen een oog, van vijf werd een hand afgerukt. Eén persoon werd doof vanwege een aanvalshandgranaat die vlakbij ontplofte.

Oorlogsgeweld

De 80-jarige Zineb Redouane stierf aan een hartaanval toen de politie een traangasgranaat op haar afvuurde door het raam van haar appartement.

Activisten van Desarmons-les zeggen dat dit bloedvergieten niet meer is voorgekomen vanaf het bloedbad toen de Commune van Parijs in 1871 werd afgezet en dat zulke verwondingen in Frankrijk niet meer zijn gezien sinds de oorlog tegen Algerije.

Zij halen geld op om de Franse overheid juridisch aan te spreken voor het “oorlogsgeweld tegen burgers”, en zeggen de minister van Binnenlandse Zaken en president Macron persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de “ systematische en gewelddadige onderdrukking.”

Overige berichten