De manier waarop we straks reizen gaat flink veranderen.
Wereldwijd zetten luchthavens vol in op technologie om sneller, goedkoper en soepeler te werken.
Incheckbalies zonder personeel, gezichtsherkenning bij de paspoortcontrole en koffers afgeven zonder menselijke tussenkomst zijn al geen toekomstmuziek meer.
Ook Suriname blijft waarschijnlijk niet achter. Dat blijkt uit onderzoek van GFC Nieuws.
Wie denkt dat dit alleen voor rijke landen geldt, vergist zich. Ondanks de status van Suriname als ontwikkelingsland is het een kwestie van tijd voordat ook Zanderij de omslag maakt.
Net als in de rest van de wereld zal het op onze nationale luchthaven steeds minder draaien om personeel achter balies, en steeds meer om schermen, scanners en slimme software.
Neem Schiphol als voorbeeld. Die test samen met KLM en de Europese Commissie digitale reisdocumenten die gekoppeld worden aan gezichtsherkenning. Je gezicht wordt daar in feite je instapkaart.
Koffers afgeven kan er nu al vaak zonder dat je een medewerker ziet. De Royal Schiphol Group wil zelfs in 2050 een luchthaven hebben die volledig autonoom draait, met elektrische voertuigen en geautomatiseerde processen.
In Hongkong zijn ze al zover dat je met je smartphone kunt inchecken en je bagage zelf afdropt. De paspoortcontrole gaat daar via slimme poortjes met camera’s en biometrische herkenning. Er komt geen agent meer aan te pas.
Ook op de Johan Adolf Pengel Luchthaven (Zanderij) is het voorstelbaar dat dit op termijn realiteit wordt. Geen lange rijen meer bij de balies, geen stempels of fysieke controle.
In plaats daarvan scan je je gezicht, je documenten worden automatisch gekoppeld en je loopt rustig verder naar de gate.
Het aantal medewerkers dat nodig is voor deze processen neemt af, maar daar komen nieuwe functies voor terug zoals het beheren van de technologie.
De toekomst van luchthavens is digitaal en onbemand. En al komt die toekomst in Suriname misschien iets later, hij komt wel. Het is geen vraag of, maar wanneer.

P. Peterson is redacteur bij GFC Nieuws. Hij schrijft over gezondheid, lifestyle, technologie, misdaad en mondiale kwesties. Zijn scherpe blik en brede interesse geven het platform extra diepgang.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.