fbpx
Ook Volksgezondheid Suriname waarschuwt voor gebruik e-sigaret, import en verkoop verboden

GFC NIEUWS- Elektronisch roken, ook wel vaping genoemd, zit de laatste jaren fiks in de lift, een zogenaamde ‘gezondere’ vervanger voor de echte sigaret.

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt echter in een bekendmaking voor het gebruik van e-sigaretten. Bovendien is conform onze Tabakswet de import en daarmee ook de verkoop van e-sigaret verboden.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Frontiers in Physiology, uitgevoerd aan de University of Rochester, deed eerder enkele alarmbellen rinkelen. Daar werd vastgesteld dat zelfs e-sigaretten zónder nicotine schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De chemische stoffen die de e-liquid haar smaakje geven – met vrolijke namen als Strawberry Fields of Cherry Me Up – zijn lang niet zo onschadelijk als ze klinken. De stoffen mogen dan veilig bevonden zijn voor de voedingsindustrie, dat wil niet zeggen dat ze ook probleemloos geïnhaleerd kunnen worden.

Eerder maakte de redactie van GFC Nieuws melding van een 18-jarig meisje in de VS die enkele maanden geleden in een medisch geïnduceerde coma werd geplaatst, nadat artsen ontdekten dat de longen van het meisje ernstig ontstoken waren als gevolg van haar gewoonte om dagelijks e-sigaretten te roken.

De Food and Drug Administration (FDA), de voedsel- en medicijnenwaakhond in de VS, uitte ook zijn bezorgdheid over nicotinevergiftiging ten gevolge van het gebruik van e-sigaretten.

Deze kan lijden tot epileptische aanvallen, convulsies, braken en hersenletsel. De FDA waarschuwde eerder voor mogelijk dodelijke nicotinevergiftiging bij zuigelingen en kinderen die per ongeluk nicotineoplossingen slikken.

De meeste e-sigaretten verwarmen een gearomatiseerde nicotine-oplossing tot een damp die geïnhaleerd kan worden. Er zijn nauwelijks standaarden, bijvoorbeeld hoeveel nicotine ze mogen leveren. Bovendien kunnen veel navulbare e-sigaretten worden gebruikt met nicotineformules van verschillende sterkte.

Nederlandse longartsen vragen ook al enige tijd aandacht voor de schadelijke effecten van e-sigaret. Als het aan de Nederlandse longartsen ligt, komt er geen enkele e-sigaret Nederland meer in. Het is voor het eerst dat longartsen zulke verregaande maatregelen bepleiten.

Verschillende zorgwekkende ontwikkelingen (patiënten die bloed ophoesten en ernstige astmatische klachten kregen) dragen er aan bij dat de longartsenvereniging in Nederland nu wél over wil gaan tot een totaalverbod op elektronische sigaretten.

Hieronder de bekendmaking van Volksgezondheid

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…