fbpx

Ook Turken dumpen dollar

Turken stappen massaal in goud en laten de Amerikaanse dollar steeds meer links liggen. Dit jaar kochten zij al meer dan drie keer meer dan vorig jaar.

De Amerikaanse dollar is reeds vaker doelwit geweest van aanvallen, en meestal liep dat slecht af voor de instigatoren. Saddam Hoessein en Muammar Khadaffi bijvoorbeeld lieten het leven nadat deze voormalige vrienden van de VS plannen hadden ontvouwd om de machtige dollar te lozen.

Onlangs liet China reeds weten niet meer in dollars te willen betalen voor olie. Turkije lijkt het stokje te hebben overgenomen.

Vanwege de spanningen tussen Turkije enerzijds en aan de andere kant Amerika en Europa, zijn traditionele bondgenoten, wil de Turkse Centrale Bank de internationale reserves diversifiëren.

OOK INTERESSANT
Advocaat nabestaanden 8-decembermoorden verwacht dit jaar nog vonnis tegen hoofdverdachte Bouterse

De Turken kochten dit jaar al voor 47 metrieke ton goudstaven en munten, tegen 14,8 ton in dezelfde periode vorig jaar.

President Recep Tayyip Erdoğan riep een jaar geleden de Turken op hun spaargeld te beleggen in goud en de Amerikaanse dollar te mijden, en drong er bij de Centrale Bank op aan dit beleid te ondersteunen.

Sowieso was de lira, de Turkse valuta, fors minder interessant geworden voor spaarders vanwege een waardevermindering van 15 procent vanaf begin oktober.