Ook topsporter Renzo Tjon A Joe staat er alleen voor

GFC NIEUWSREDACTIE- “Volgde week sta ik er weer alleen voor op de Zuid-Amerikaanse Kampioenschappen in Argentinië. Voor mijn coach Yash Daryanani is er geen geld om te kunnen afreizen.”

Aan het woord is de topzwemmer Renzo Tjon A Joe, die op social media inzicht gaf over zijn situatie als Surinaamse sporter na aanleiding van het nieuws van Miguel Van Assen.

“De Surinaamse overheid heeft sedert 2018 mijn sport gelden niet overgemaakt. Mijn primaire sponsoren Telesur, Gow2 en recentelijk Fit Factory, hebben mij sindsdien draaiende gehouden. Echter komt het totaal bedrag van mijn sponsors maar amper op de helft van het totaal benodigd budget om te kunnen trainen en presteren op het wereld niveau. In 2020 het Olympisch jaar en door de situatie met covid ben ik terug naar Suriname gekomen.

Simpel weg omdat ik niet de financiële middelen meer had om op dat moment mijn carrière in het buitenland voort te zetten onder de Surinaamse vlag. Over de schulden die mijn ouders hebben moeten maken om mijn droom te verwezenlijken wil ik het niet overhebben.

In 2019 stond ik in Berlin, Duitsland in tijdens de Fina World Cup circuit zelfs in de Finale, daarna ook geen support. In Suriname gestrand 2020 mijn eigen bedrijf Kayser Capital gestart om zelf te verdienen om mijn eigen dromen zelf te realiseren.

Met de komst van een nieuwe overheid voor mij natuurlijk nieuw hoop, een oud zwemmer die niet al te lang terug in mijn schoenen stond, nu als Directeur. Na maanden lang praten met hoge functionarissen overal is er in maart 2021, 4 maanden voor de uitgestelde Olympische Spelen in Japan nog steeds geen beweging. “Crisis Mangement” is wat aan mij wordt voorgehouden als top sporter.

Volgde week sta ik er weer alleen voor op de Zuid Amerikaanse Kampioenschappen in Argentinië. Voor mijn coach Yash Daryanani is er geen geld om te kunnen afreizen.

Maar ja, ze zijn er pas en zo doen wij het al jaren.

Ik moet doorzetten,” aldus Renzo Tjon A Joe.

Overige berichten