fbpx

Het griepvirus is zeer dodelijk, maar het coronavirus is dodelijker dus stop met onzindiscussie

INGEZONDEN- Het griepvirus is ook zeer dodelijk. In 2018 stierven er wereldwijd meer dan 640.000 mensen nadat zij besmet waren geraakt met het virus.

gemberslank facebookQ | GFC NieuwsHet zijn meestal ouderen en heel erg jonge kinderen, vooral in landen waar de gezondheidszorg veel minder goed is, die het leven laten.

Nu is er een hevige discussie ontstaan waarbij er een vergelijking wordt gemaakt met het coronavirus. Sommigen zijn van oordeel dat er te veel ontwrichtende maatregelen worden getroffen, zoals het instellen van een avondklok en totale lockdowns.

Bij de jaarlijkse grieppandemie worden er ook geen extra maatregelen doorgevoerd die een funeste werking hebben op onze economie en gemoedstoestand! Zo is de redenering die te begrijpen valt.

Maar die vergelijking gaat niet op.

De snelheid waarmee coronapatiënten met zeer ernstige klachten noodgedwongen op de Intensive Care (IC) terecht komen en beademd moeten worden omdat ze geen zuurstof kunnen krijgen is significant groter. Ook de duur dat deze ernstig zieken op de IC moeten worden verpleegd is veel langer in vergelijking met grieppatiënten. Ook weten wij nog niet zeker wat de gezondheidsgevolgen op langere termijn zijn van Covid- patiënten die al genezen zijn verklaard.

Het is tijdens grieppandemieën na 1920 nog nooit zover gekomen dat de IC- afdelingen zo massaal en langdurig werden overbelast. Dat zegt eigenlijk al voldoende!

Ook het feit dat er jaarlijks gemiddeld honderdduizenden griepdoden te betreuren zijn, is niet goed te praten, want ook dat is ernstig. Ook op dat vlak zou er veel meer aan preventie gedaan moeten worden, want elk leven is kostbaar! En dat geldt voor alle andere ziekten en besmettingen. Van HIV, mazelen, malaria, hart- en vaatziekten, dengue, kanker tot alzheimer.

BEKIJK OOK
Er komt geen politie-eenheid in pand ex-governor CBvS van Trikt

Het wereldwijd aantal doden door het coronavirus overtreft nu al, ondanks alle verregaande maatregelen, alle records van de afgelopen 100 jaar in vergelijking met het griepvirus. Alleen in de periode van de Spaanse griep, langer dan een eeuw geleden, waren er meer dodelijke slachtoffers.

Deze hele discussie waarbij personen de ernst van de coronapandemie proberen te bagatelliseren is zinloos. De situatie is zeer ernstig.

Over de maatregelen die worden getroffen om besmettingen tegen te gaan valt er wel veel te zeggen. Zo is een lockdown en een avondklok te verregaand. Het is in feite het thuis gijzelen van de hele gemeenschap. Het op autoritaire wijze onder huisarrest plaatsen van onschuldige burgers is niet goed te praten, vooral omdat wij weten dat de effecten desastreus kunnen zijn. 

Het is veel verstandiger om de juiste voorlichting te geven aan de samenleving en de keuze zelf over te laten aan individuen. Een ieder zou op een gegeven moment moeten weten op welke wijze ze zichzelf kunnen beschermen. Diegenen die zich niet aan de regels wensen te houden en besmet raken, moeten dan maar zelf voor de gevolgen instaan.

Het is een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat patiënten met andere ziekten niet gedupeerd raken door het wangedrag van onnozele burgers die alle coronaregels aan hun laars lappen.

R. Pinas