fbpx
Facebook Pagelike Widget

Het griepvirus is zeer dodelijk, maar het coronavirus is dodelijker dus stop met onzindiscussie

INGEZONDEN- Het griepvirus is ook zeer dodelijk. In 2018 stierven er wereldwijd meer dan 640.000 mensen nadat zij besmet waren geraakt met het virus.

Het zijn meestal ouderen en heel erg jonge kinderen, vooral in landen waar de gezondheidszorg veel minder goed is, die het leven laten.

Nu is er een hevige discussie ontstaan waarbij er een vergelijking wordt gemaakt met het coronavirus. Sommigen zijn van oordeel dat er te veel ontwrichtende maatregelen worden getroffen, zoals het instellen van een avondklok en totale lockdowns.

Bij de jaarlijkse grieppandemie worden er ook geen extra maatregelen doorgevoerd die een funeste werking hebben op onze economie en gemoedstoestand! Zo is de redenering die te begrijpen valt.

Maar die vergelijking gaat niet op.

De snelheid waarmee coronapatiënten met zeer ernstige klachten noodgedwongen op de Intensive Care (IC) terecht komen en beademd moeten worden omdat ze geen zuurstof kunnen krijgen is significant groter. Ook de duur dat deze ernstig zieken op de IC moeten worden verpleegd is veel langer in vergelijking met grieppatiënten. Ook weten wij nog niet zeker wat de gezondheidsgevolgen op langere termijn zijn van Covid- patiënten die al genezen zijn verklaard.

Het is tijdens grieppandemieën na 1920 nog nooit zover gekomen dat de IC- afdelingen zo massaal en langdurig werden overbelast. Dat zegt eigenlijk al voldoende!

Ook het feit dat er jaarlijks gemiddeld honderdduizenden griepdoden te betreuren zijn, is niet goed te praten, want ook dat is ernstig. Ook op dat vlak zou er veel meer aan preventie gedaan moeten worden, want elk leven is kostbaar! En dat geldt voor alle andere ziekten en besmettingen. Van HIV, mazelen, malaria, hart- en vaatziekten, dengue, kanker tot alzheimer.

Het wereldwijd aantal doden door het coronavirus overtreft nu al, ondanks alle verregaande maatregelen, alle records van de afgelopen 100 jaar in vergelijking met het griepvirus. Alleen in de periode van de Spaanse griep, langer dan een eeuw geleden, waren er meer dodelijke slachtoffers.

Deze hele discussie waarbij personen de ernst van de coronapandemie proberen te bagatelliseren is zinloos. De situatie is zeer ernstig.

Over de maatregelen die worden getroffen om besmettingen tegen te gaan valt er wel veel te zeggen. Zo is een lockdown en een avondklok te verregaand. Het is in feite het thuis gijzelen van de hele gemeenschap. Het op autoritaire wijze onder huisarrest plaatsen van onschuldige burgers is niet goed te praten, vooral omdat wij weten dat de effecten desastreus kunnen zijn. 

Het is veel verstandiger om de juiste voorlichting te geven aan de samenleving en de keuze zelf over te laten aan individuen. Een ieder zou op een gegeven moment moeten weten op welke wijze ze zichzelf kunnen beschermen. Diegenen die zich niet aan de regels wensen te houden en besmet raken, moeten dan maar zelf voor de gevolgen instaan.

Het is een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat patiënten met andere ziekten niet gedupeerd raken door het wangedrag van onnozele burgers die alle coronaregels aan hun laars lappen.

R. Pinas

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.