fbpx

Ook Cubaanse grootmeester in schaken kan Sanches niet aan een kant zetten

Tijdens de 5e Srefidensi International Chess Celebration 2017 liet Romario Sanches in de derde ronde zien dat zijn eerdere remises tegen de internationale meesters geen toevalligheid waren.

Romario bouwde tegen grootmeester(GM) Garcia Martinez van Cuba een superieure stelling op. De Cubaanse GM besloot remise aan te bieden, alvorens blootgesteld te worden aan alle dreigingen van de stelling.

Fide meester Viresh Giasi putte inspiratie uit zijn gewonnen partij van de vorige ronde en legde ook de veel hogere Venezolaanse meester zijn wil op. De top partij van deze ronde ging tussen de Nederlandse heel ervaren GM Tiviakov en de jonge opkomende wereldtopschaker GM Shanglei Lu uit China.

In een partij met wisselende kansen, eindigde de partij uiteindelijk in een remise. Verdedigend kampioen GM Lazaro Batista uit Cuba, moest tot het uiterste gaan om de nr.1 speler van het Caraibisch gebied, IM Orlando Husbands van Barbados, te verslaan.

OOK INTERESSANT
President Santokhi kondigt maatregelen voor koersbeheersing aan

In de 4e ronde kwamen de 2 grootmeesters uit Cuba en China, beiden met een Elo rating boven de 2600, al heel gauw remise overeen. FM Viresh Giasi dwong een remise af van de sterke ervaren schaker uit Trinidad, FM Ryan Harper.

In een onderlinge Surinaamse derby behield CM Suradj Hanoeman in tijdnood een beter overzicht in een gecompliceerde stelling en brengt CM Romario Sanches zijn eerste nederlaag in dit toernooi toe.

Open klasse

Op bord 1 weet Jeugdkampioen Pierre Chang te winnen van Avikaar Malgie. Op bord 2 schijnt verdedigend kampioen Open Class, Manish Ramjiawan vast van plan zijn titel te prolongeren en wijst Martin van de Lisle resoluut terug. CM Anthony Drayton van Guyana blijft in de kopgroep na winst op U-18 jeugdkampioen Cedric Prade. Na 3 ronden hebben 4 personen een 100% score.(GFC)