fbpx
Oogzorg behoeft meer aandacht

De waarde van de ogen wordt onderschat. Veel personen geven een heleboel aandacht aan de verzorging van het lichaam, maar vaak krijgt het oog weining aandacht. Per jaar worden in het Suriname Eye Centre van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ongeveer 4.000 cataract (staar) operaties verricht.

Tijdens deze operatie, die meestal in dagbehandeling en onder plaatselijke verdoving gebeurt, wordt de eigen troebele lens verwijderd en vervangen door een kunststof lens. Bepaalde afwijkingen van het netvlies en/of het glasvocht worden behandeld middels een vitrectomie. Jaarlijks worden ongeveer 250 van deze operaties verricht.

Suriname Eye Centre krijgt te maken met oogziekten en of oogproblemen die middels het toepassen van een juiste leefstijl voorkomen hadden kunnen worden. Een voorbeeld daarvan is diabetische netvliesafwijkingen.

Zowel bij Diabetes Mellitus type II (ouderdoms Diabetes Mellitus) als type I (Diabetes Mellitus op jonge leeftijd) komen vaak afwijkingen aan het netvlies voor. Door een goede regulering van de suikerziekte kunnen onherstelbare beschadigingen van het netvlies voorkomen of vertraagd worden en kan de ernst van de afwijkingen verminderd worden.

Om blindheid te voorkomen moeten deze afwijkingen soms met een speciale laser behandeld worden. In vergevorderde gevallen is een netvliesoperatie soms nodig. Deze operaties kunnen sinds 2007 ook in het AZP worden uitgevoerd.

Een andere oogziekte is glaucoom. Die kenmerkt zich door onherstelbare beschadiging van de oogzenuw die meestal het gevolg is van een te hoge oogdruk. Door de beschadigingen van de oogzenuw ontstaan blinde vlekken die steeds groter worden.

Bij scheelzien (strabisme) staat een van de ogen naar de neus, naar buiten, naar boven of naar beneden. Soms is scheelzien het gevolg van het feit dat de ogen niet goed kunnen bewegen. Hierbij kan ook dubbelzien ontstaan. Scheelzien kan cosmetisch storend zijn.

Patiënten die op oudere leeftijd scheelzien, ontwikkelen hebben vaak last van dubbelzien en soms ook van hoofdpijn. Bij scheelzien op kinderleeftijd is dit zelden het geval. Indien scheelzien op kinderleeftijd niet vóór het zesde levensjaar wordt behandeld kan dit leiden tot een “lui oog”. Dit betekent dat een van beide ogen niet goed leert kijken.

De Suriname Eye Centre kent ook pterygium. Dat is een plooi van het bindvlies die vanuit de ooghoek over het hoornvlies heen groeit. De plooi krijgt daarbij de vorm van een langwerpig driehoekig vleugeltje. Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, denkt men dat blootstelling aan ultraviolette lichtstralen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze afwijking.

Patiënten hebben vaak last van roodheid, tranen en een zanderig gevoel in het oog. Indien de plooi over de pupil heen groeit, kan het tot slecht zien leiden. Met behulp van een operatie onder plaatselijke verdoving kan de plooi verwijderd worden waarbij een transplantaat van het bindvlies van de patiënt in de plaats van de plooi wordt geplaatst.

Artsen bevelen aan om de ogen vaker aandacht te geven dan alleen bij het opzetten van make-up, in het geval van vrouwen, of een snelle spoeling wanneer er wat vuil in zit. Een geschikte zonnebril tegen de UV-stralen van de zon en de nodige maatregelen bij veelvuldig computergebruik en andere lichtgevende apparaten, kunnen veel narigheid voorkomen.

Meer nieuws

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…