fbpx

Onvolkomenheden bij paspoortaanvraag beïnvloeden proces van afhandeling

Bij de afhandeling van de aanvragen voor paspoorten blijken soms enkele onvolkomenheden voor te komen. Die kunnen van invloed zijn op het proces van afhandeling. Een paspoort is een officieel document dat de houder identificeert als burger van een bepaald land. In het paspoort verzoekt de regering van dat land, de autoriteiten van andere landen om de houder toe te laten.

In Suriname is het Centraal Bureau voor Burgerzaken, het CBB, belast met de uitgifte van paspoorten. Paspoorten worden aangemaakt voor Surinamers in Suriname en in het buitenland. Dagelijks komen er tientallen aanvragen binnen op de verschillen BvB’s van het CBB en via de verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Herel Bodeutsch, hoofd van de afdeling Paspoorten van het CBB, zegt dat er een aantal zaken zijn waarmee de burger rekening dient te houden.

Het gaat veelal om fouten die op de aanvraag zelf zijn gemaakt. “Het komt ook wel eens voor dat het een fout betreft, die betrekking heeft op de geboorteakte van de aanvrager. Bijvoorbeeld een schrijffout van de naam of namen, een onjuist geboortejaar of een verkeerde geboorteplaats”, vertelt Bodeutsch. Er zijn ook gevallen waarbij er documenten ontbreken.

BEKIJK OOK
Suriname en Nederland ondertekenen overeenkomst schuldherschikking Paris Club

Voorts komt het ook heel vaak voor dat burgers een aanvraag doen voor een nieuw paspoort vanwege verlies, diefstal of beschadiging van het reisdocument. Bij verlies of diefstal moet er aangifte worden gedaan bij de politie. “En dan hebben we gevallen waarbij we de burger niet makkelijk kunnen contacten”, geeft het hoofd van de afdeling paspoorten aan.

Bodeutsch doet een beroep op aanvragers van een paspoort om hun aanvraagformulier zorgvuldig door te nemen, voordat zij hun handtekening plaatsten, want daar kunnen zij de eerste probleemgevallen controleren.

“Kijk vooral bij de aanvraag voor kinderen of de gegevens helemaal juist zijn. Vergeet niet om uw contactnummer te vermelden, zodat het CBB bij eventuele vragen contact met u kan opnemen. Let goed op de vervaldatum van uw paspoort. Sommige landen vereisen dat uw paspoort minimaal zes tot negen maanden geldig is voordat u naar deze landen afreist. Maak contact met uw reisbureau om precies te weten wat de geldigheidsduur moet zijn. Heeft u eenmaal uw paspoort in handen, bewaar het dan op een zorgvuldige plek. Het is een staatsdocument en het is erg duur”, aldus Bodeutsch.