fbpx

Onverwacht resultaat: COVID-19-vaccinatie verbetert effectiviteit kankerbehandeling

GFC NIEUWSREDACTIE- Patiënten met nasofaryngeale kanker worden vaak behandeld met geneesmiddelen die hun immuunsysteem activeren tegen de tumor.

Wetenschappers vreesden dat vaccinatie tegen COVID-19 het succes van de behandeling van kanker zou kunnen verminderen of ernstige bijwerkingen zou kunnen veroorzaken.

Een recente studie geeft nu het in dit opzicht helemaal duidelijk. Volgens de studie werkten de kankermedicijnen eigenlijk beter na vaccinatie met het Chinese vaccin SinoVac dan bij niet-gevaccineerde patiënten.

De resultaten van de studie, die werd uitgevoerd door de universiteiten van Bonn en Shanxi in de Volksrepubliek China, zijn gepubliceerd als een “Brief aan de redacteur” in het tijdschrift Annals of Oncology, maar zijn al online beschikbaar.

Veel kankercellen zijn in staat om de immuunrespons van het lichaam te ondermijnen.

BEKIJK OOK
CEO heeft biologische leeftijd met minstens 5 jaar verminderd door medisch programma van ruim $ 2 miljoen

Dit doen ze door op een soort knop te drukken op de immuuncellen, de PD-1 receptor. Op deze manier sluiten ze deze endogene strijdkrachten effectief uit. Geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om PD-1-receptoren te blokkeren. Dit stelt het immuunsysteem in staat om de tumor effectiever te bestrijden.

Vaccinatie tegen COVID stimuleert ook de immuunrespons, waarbij de PD-1-receptor betrokken is.

“Er werd gevreesd dat het vaccin niet compatibel zou zijn met anti-PD-1-therapie”, legt Dr. Jian Li van het Instituut voor Moleculaire Geneeskunde en Experimentele Immunologie (IMMEI) in het Universitair Ziekenhuis Bonn uit.

“Dit risico geldt vooral voor nasofaryngeale kanker, die, net als het SARS Cov-2-virus, de bovenste luchtwegen aantast.”

Foto: Y.J. Hua / Sun Yat-sen University Cancer Center