fbpx
Ontwerpwet oprichting Nationaal Instituut Voedselveiligheid onder de hamer in parlement

GFC NIEUWS- In De Nationale Assemblee (DNA) is een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerp-wet houdende regels voor de oprichting van een nationaal instituut voor voedselveiligheid, te weten: het Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid (SNIV).

SNIV zal “een enkele nationale autoriteit” voor de voedselveiligheid in Suriname moeten zijn. Volgens parlementariër Mohamedsafiek Gowrie, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs is er in de afgelopen weken intensief gewerkt aan de screening van deze wet, welke bedoeld is om de verschillende belangrijke autoriteiten voor voedselveiligheid in Suriname samen te voegen er in eenheid kan worden samengewerkt aan de implementatie en waarborging van ons nationaal voedselcontrolesysteem.

Gowrie merkt op dat Suriname een gezegend land is, met uitstekende condities voor het produceren van voedsel als er gedacht wordt aan genoeg land, water van goede kwaliteit en een vrij stabiel klimaat. “De agrarische sector heeft een lange historie en levert een wezenlijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van Suriname. De landbouw, op welke schaal ook uitgeoefend, is een bedrijfstak die zorgt voor werkgelegenheid, voedsel voor ons volk en het genereren van deviezen als gevolg van exporten.”

De volksvertegenwoordiger zegt dat gemakkelijke toegang tot veilig en voedzaam voedsel een fundamenteel mensenrecht is. Om in deze levensbehoefte te kunnen voorzien werken er wereldwijd miljoenen boeren van s’ morgens vroeg tot s’ avonds laat, in weer en wind om voedsel te verbouwen. Andere delen van deze voedselproductieketen verwerken en verhandelen het voedsel totdat het terechtkomt op het bord van de consument.

Gowrie stelt verder dat goede en veilige voeding de basis is van een goede gezondheid. “Gezonde voeding zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert. Daarnaast wordt de weerstand verhoogd en zijn mensen minder vatbaar voor ziekten.” Hij benadrukt dat eenieder in Suriname recht heeft op gezonde en goede voeding. De overheid heeft de verplichting om hiervoor te zorgen en hierop toe te zien.

Voedselveiligheid is, aldus de parlementariër, belangrijk om de gezondheid van de consument te beschermen zowel nationaal als in het buitenland en om markttoegang te verkrijgen op buitenlandse markten. Hij gaf aan het op te richten Surinaams Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid mee dat zij kritisch en realistisch moet zijn in wat boeren of andere stakeholders van de voedselvoorzieningsketen kunnen doen aan de naleving van de voedselveiligheidsvereisten. Het is volgens Gowrie belangrijk dat SNIV voorziet in eenvoudige maar duidelijke trainingen om hen hierbij te helpen.

Alle boeren moeten goede landbouwpraktijken toepassen om veilig voedsel te produceren. Hiervoor zijn nodig goede richtlijnen, certificering en trainingsprogramma’s en controles op het gebied van voedselveiligheid. En vaak is het voor kleine boeren moeilijker om goede landbouwpraktijken na te leven dan voor grote boeren. Met betrekking tot certificering op het gebied van voedselveiligheid, hebben boeren hulp nodig om dit te begrijpen. Zij moeten weten wat de voorwaarden en voordelen zijn. Ook hiervoor is er training nodig.

Meer

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Minder rimpels door groenten en fruit

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken, schrijft gezondheid.be. Vrouwen die geen rimpels willen,…

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.