fbpx
Ontslagvergunning Suriname Candied Fruits goedgekeurd

GFC NIEUWS- De medewerkers van Suriname Candied Fruits zijn in de eerste helft van juli mondeling ontslag aangezegd.

Inmiddels is er ook een ontslagvergunning verleend en is het ontslag schriftelijk bevestigd aan de medewerkers.

Dit meldt directeur Ruud Souverein in een persbericht. De vorige week verscheen in de media dat het bedrijf de medewerkers heeft ontslagen.

Souverein geeft toe dat de productie begin juli gestaakt is in de fabriek in Saramacca, maar het konfijtproces is wel voortgezet op een andere locatie. Te Helena Christina is begin november op kleine schaal ook weer gestart met de afname van sukade van de sukadeboeren en de verwerking daarvan.

De reden van het ontslag is dat de resultaten van het bedrijf al een aantal jaar achterblijven bij de prognoses. Dit ondanks dat de samenwerking met de boeren altijd heeft geleid tot voldoende aanlevering van sukade.

Ook waren de afzetmogelijkheden in Europa vanaf het begin heel goed. Bij de productie van gekonfijt fruit zijn er echter ook al jaren veel problemen waardoor het niet mogelijk is gebleken om continu tevreden klanten te hebben. Behouden van grote klanten is moeilijk als je niet kan voldoen aan de kwaliteitseisen en eisen op het gebied van volume, prijs en leveringsbetrouwbaarheid, zegt Souverein.

Een aantal oorzaken speelt hierbij een rol. Van niet goed werkende productiemiddelen tot gemiddeld één keer per weekstroomuitval in 2018 en problemen met de wisselende waterkwaliteit tot problemen bij de export en verstoppingen in het systeem in Suriname.

Eigenlijk een continue stroom van oude en nieuwe problemen. Het gevolg hiervan is dat het bedrijf al enkele jaren niet goed kan produceren en hierdoor verlies leidt. De directie zag geen andere mogelijkheid dan de ontslagaanvraag, gewoonweg omdat we niet meer in staat waren en zijn om de salarissen te betalen.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie ligt bij het management en die verantwoordelijkheid nemen wij ook. Wij konden geen andere conclusie trekken dat wij blijkbaar niet in staat zijn om situaties dusdanig te veranderen zodat wij in staat zouden zijn om grootschalige export naar Europa te realiseren. Om deze reden is besloten de huidige fabriek te sluiten en te kijken of wij op een veel kleinere schaal de productie van gekonfijt fruit kunnen continueren. Niet meer voor de Europese markt, maar vooral voor de lokale en regionale markt, zegt Souverein.

“Ontslag van personeel is voor alle betrokkenen een vervelende situatie. Samengevat kunnen we zeggen dat de business environment in Suriname en het investeringsklimaat dat hiervan het gevolg is, hebben geleid tot de conclusie dat het niet haalbaar is om te continueren op de huidige basis. Discussie over de details in de media draagt echter niet bij aan oplossingen of verzachting,” aldus Souverein.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…