Onthulling plakkaat ter ere van Sem Abrahams

GFC NIEUWS- De onthulling van een 13,97 meter hoge 1-wiel fiets en een plakkaat ter ere van Sam Abrahams heeft plaatsgevonden in het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum.

Vrijdag vond de onthulling plaats in aanwezigheid van Sem Abrahams en zijn familie.

De organisatie die hierachter stond is de Stichting Sportdocumentatie Guno Hoen en het Rooms- Katholiek Bisdom Paramaribo.

Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft ook voor de nodige ondersteuning gezorgd. Sem Abrahams bevestigde meerdere keren het wereldrecord voor het rijden op de hoogste één wieler (met een afmeting van 35 meter) in de Guinness Book of World Records.

Pater Esteban Kross is namens het Rooms- Katholiek Bisdom in gebed gegaan en deelde mee dat zij gelijk het jawoord hebben gegeven op de vraag of hier het monument zou mogen staan. Het Rooms- Katholiek Bisdom voelt zich hiermee vereerd.

Volgens de voorzitter van de Stichting Sportdocumentatie Guno Hoen, Robert Buth, heeft het 15 jaren geduurd om dit alles voor te bereiden. In totaal heeft het ongeveer 8 maanden geduurd voor het bouwen van dit monument.

De fiets is volledig gebouwd door Surinamers en is ter beschikking gesteld door de familie Abrahams; de vork en zadel zijn de originele uit 1977. Het monument staat op een centrale plek op de oprit van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum (vroegere NGVB Stadion).

De minister van Sport – en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, was ook aanwezig bij deze huldiging en voelde zich bijzonder vereerd om dit mee te maken.

Volgens de minister heeft Sem Abrahams middels volharding laten zien dat alles mogelijk is en de Surinaamse jeugd kan hieruit leren. Een bijzondere prestatie die zeker waardering verdiend.

Zij benadrukte dat Abrahams heeft meegedaan aan een sport die totaal geen bekendheid geniet in Suriname en daarmee wereldrecords heeft kunnen behalen op nationaal en internationaal niveau.

Zij zegt daarom uitermate trots te zijn op zijn inzet en vindt het daarom belangrijk om hem als een sportheld nu de eer te geven die hij verdient en dit historisch moment ook meteen vast te leggen.