fbpx

‘Onschuldige’ Trump heeft ‘alle recht zichzelf vrij te spreken’

Donald Trump is naar eigen zeggen onschuldig in het schandaal rond de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing. Maar na zijn felle tegenwerking van het onderzoek hiernaar wees hij er in een tweet toch maar vast op dat hij, indien hij schuldig bevonden mocht worden, alle recht heeft zichzelf gratie te verlenen.

De timing van de opmerking wekte bevreemding, maar journalisten konden geen uitleg krijgen van Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway waarom Trump dit punt juist nu ter sprake brengt.

OOK INTERESSANT
Verdachten aangehouden met smokkelwaar nabij steiger te Meerzorg

Op vragen van journalisten antwoordde zij: “Waarom zou hij zichzelf gratie moeten geven als hij niets verkeerd heeft gedaan? Jullie houden er gewoon van om je voortdurend bezig te houden met deze hypothetische vraagstukken.”

Onmiddellijke afzetting

Rudy Giuliani, een van Trumps juristen, zei tegen ABC’s This Week dat Trump “niet van plan is om zichzelf gratie te geven”, maar voegde eraan toe dat hij “waarschijnlijk wel die macht heeft”.

Tegen NBC’s Meet the Press zei Giuliani: “Zichzelf gratie geven zou ondenkbaar zijn en waarschijnlijk leiden tot onmiddellijke afzetting. En hij hoeft het niet te doen, hij heeft niets verkeerds gedaan.”

Zondag zei Kevin McCarthy, partijgenoot van Trump, op CNN dat “geen president zichzelf gratie zou moeten geven”.

Foto: St. Petersburg | Aleksey Smalianchuk