Onschuldige man zwaar mishandeld

Op de voorpagina van een ochtendblad was er maandag een afbeelding te zien van een man die aan zijn benen is opgehangen aan een schutting te Beekhuizen met daaronder de tekst “Dief gebonden en gehangen”.

Een leidinggevende van het bureau Nieuwe Haven zegt dat de politie op zaterdagmiddag 26 januari een melding kreeg van een bewoner van Beekhuizen dat een dief was aangehouden. De politie deed de aangegeven locatie aan en trof ter plaatse een aantal bewoners van Beekhuizen aan en een man die geboeid en vastgebonden was.

Deze man bleek naderhand de 33-jarige Q.M. te zijn. Hij vertoonde onder andere een verwonding aan het hoofd.

Een bewaker, die te Beekhuizen woont, verklaarde aan de politie dat ongeveer twee weken eerder iemand zijn autobatterij thuis had gestolen. Daarvan heeft hij geen aangifte gedaan.

Op die bewuste zaterdagmiddag zag hij Q.M. in de straat lopen. Hij kreeg het vermoeden dat Q.M. de dief was, omdat hij in de buurt bekend is als iemand die tegen betaling klusjes doet.

Hij hield Q.M. staande en confronteerde hem met zijn vermoeden. Er ontstond toen een woordenwisseling, waarna hij Q,M. in de boeien sloeg en de assistentie van buurtbewoners vroeg.

De bewaker ging daarna zijn woning binnen om de politie te bellen. Toen hij terugkwam, zag hij dat Q,M. aan zijn benen was vastgebonden en was mishandeld.

Uit het daarop volgend politieonderzoek is uit feiten en omstandigheden geen redelijk vermoeden ontstaan dat Q,M. zich schuldig heeft gemaakt aan de diefstal van de autobatterij. Hij woont in de buurt van Beekhuizen.

Na medische behandeling heeft Q,M. aangifte gedaan van openlijke geweldpleging. Hij is door een aantal personen mishandeld. Ook heeft iemand hem met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen, waardoor hij een barstverwonding aan zijn hoofd heeft opgelopen. De politie is bezig met het onderzoek.

Openlijke geweldpleging is wanneer mensen in het openbaar in vereniging geweld plegen tegen een persoon of personen of tegen goederen. De gevangenisstraffen die men opgelegd kan krijgen door de rechter kunnen oplopen tot maximaal 15 jaar en een fikse geldboete, meldt de PR van het KPS.

De politie wenst de burgerij nogmaals erop te attenderen, dat volgens de wet een ieder bevoegd is iemand aan te houden als die persoon op heterdaad betrapt wordt bij het plegen van een strafbaar feit. Verder wil zij nadrukkelijk erop wijzen dat de verdachte niet mishandeld mag worden en zo snel mogelijk overgedragen moet worden aan de Politie.

Overige berichten