fbpx
Ons Nationaal Erfgoed: het Hoekhuis en de Dixiebar

GFC NIEUWS- Met grote bezorgdheid heeft de Surinaamse gemeenschap kennis genomen van het feit dat Suralco het Hoekhuis en Dixiebar via een openbare verkoop aan de hoogste bieder wil verkopen.

Bezorgdheid omdat het hier gaat om ons Historisch Gebouwd Erfgoed. De oude binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Suriname is één van de 167 landen die op deze lijst staan en het Hoekhuis en de Dixiebar staan in het oudste deel van de historische binnenstad en zijn de poort aan de Waterkant van de Werelderfgoed route.

Het Hoekhuis staat al vanaf 1745 op die plek, gebouwd door de eerste eigenaar Strube. Bij de brand van 1821 was het in eigendom van de President van het Hof, Mr Lammens die het na de brand herbouwde met de voorgevel naar de rivier. Zo staat het nu nog.

De Alcoa kwam in 1918 naar Suriname en kocht het in 1920 van de gebroeders Barnett van de Surinam American Gold Mining Company.

Het gebouw dat we als Dixiebar kennen, is gedurende de hele koloniale periode een bar geweest van de officieren van het Societeitsleger. Die gebouwen stonden er dus al een EEUW voordat Alcoa in 1918 naar Suriname kwam.

De Alcoa is ruim 100 jaar in Suriname geweest en gaat nu weg. De Surinaamse gemeenschap had gehoopt dat Suralco deze gebouwen voor een symbolisch bedrag zou schenken aan de Surinaamse gemeenschap.

Het zou een mooi gebaar van appreciatie zijn, van ‘teruggeven aan de gemeenschap’, als het Hoekhuis en de Dixiebar aan de Surinaamse gemeenschap geschonken zouden worden. Het zou Alcoa/Suralco sieren om dit gebaar te maken en Suriname zou een mooie herinnering hebben aan 100 jaar Alcoa.

Wij begrijpen ook, dat dit misschien ijdele hoop is, maar vragen om voor nu de verkoop van de panden uit de openbare verkoop te halen. Dan kunnen de mogelijkheden worden bekeken om de panden te laten kopen door Surinamers met hart voor het monumentaal gebouwd erfgoed of organisatie(s) die ervoor zorg zullen dragen en garanderen dat deze prachtige panden in de originele staat behouden blijven voor de Surinaamse gemeenschap en de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de koopovereenkomst moeten strenge voorwaarden worden opgenomen in een onderhoudsplan om te garanderen dat de panden ook in de toekomst goed zullen worden beheerd en onderhouden en werkelijk de gemeenschap ten goede komen.

Wij spreken de hoop uit dat Suralco/Alcoa deze open brief van Surinamers en organisaties die dit initiatief ondersteunen meeneemt in hun besluit.

Cynthia Mc Leod – Stichting Elisabeth Samsonhuis
Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) – Stephen Fokke
Philip Dikland –KDV Architects
Directeur Stadsherstel Suriname – Kenneth Woei A Tsoi
Nadia Rostam
Directoraat Cultuur – Johan Roozer
Marina da Costa – Heritage Tours
Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS)
UNESCO – Roy Smits
Readytex – Monique Nou Chaia
Monique Essed
United Tour Guides Suriname (UTGS) – Yves Tjon Sack-Kie

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…