fbpx

Ons land, ons leven, de wereld, zal heel anders zijn

INGEZONDEN- Ons land, de manier waarop wij gewend zijn te leven is momenteel drastisch aan het veranderen. Wij die nu in leven zijn, zitten midden een nooit eerder gekende situatie. Sommigen in Suriname vergelijken het met de 2e wereldoorlog.Maar dat was toch verder van huis en bovendien voor de mensen in Suriname minder merkbaar.

Waarmee wij nu worden geconfronteerd is een onzichtbare vijand van de totale mensheid. Een virus, een dodelijke vijand die wij niets eens zien, maar toch onder ons is.

Feit is dat de wereld er nu al anders uitziet. Ook ons leven in Suriname zal anders blijven. Tenzij er een medicijn of vaccin wordt ontwikkeld.

Indien niet, dan zal deze venijnige vijand nog voor lange tijd op de loer blijven liggen en zullen wij veel voorzichtiger moeten blijven leven. Zo zal je wel 100 keer erover nadenken om iemand een hand te geven, nog minder te omhelzen of een kus te geven. Dat brengt allemaal dodelijke risico’s met zich mee. Wij zullen dus afstandelijker worden, wat wij nu al zijn de laatste week.

Wij zullen niet zomaar gasten in ons huis ontvangen en ook geen of minder vrienden en kennissen bezoeken. De keuze zal nog meer vallen op communicatie via de telefoon.

Reizen naar het buitenland is er niet meer bij en onze familie uit Nederland of elders kan niet zomaar even op vakantie komen. Zodra een ieder ervan doordrongen is dat er twee meters afstand van elkaar moet worden bewaard, zullen velen er niet eens over piekeren om in een volle bus naar het werk te gaan.

En wat denkt u van al die drukbezochte restaurants, feestjes, shows en hotels? Zou u dat risico nemen om te gaan en daarmee de kans te lopen besmet te raken met een dodelijk virus? Ik denk het niet!

Nee, ons land, de wereld, ons leven gaat er de komende tijd heel anders uitzien. Het is daarom hopen dat er snel een goed werkend  geneesmiddel of vaccin wordt ontwikkeld. Laten wij  duimen dat de knappe koppen op deze planeet op zeer korte termijn hiertoe in staat zijn.

Drs. J. Kerto