fbpx

Onrust in Saoedi-Arabie neemt toe na anticorruptierazzia’s

Het rommelt in Saoedi-Arabië. Nadat koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed opdracht had gegeven de corruptie in het rijk hard aan ta pakken, werden tientallen overheidsfunctionarissen, zakenlieden en zelfs leden van de koninklijke familie opgepakt.

De lijst groeit dagelijks, en het gerucht gaat dat het Ritz-Carlton in Riyad is afgehuurd om de gevangenen te herbergen.

De regering wil niets bevestigen, maar feit is dat het hotel met tarieven per kamer van meer dan 1200 dollar per nacht, vanaf deze week tot en met eind januari volgeboekt is; alle gasten is verzocht elders onderdak te zoeken, en alle lopende reserveringen zijn geannuleerd.

Het is niet duidelijk of het een te maken heeft met het ander, maar het land schijnt blut te zijn en zou met de zuiveringen 800 miljard willen afpakken van de corrupte Saoedische elite.

OOK INTERESSANT
FOLS adviseert om schooldeuren 24 maart uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden

Bovendien zou het land geen vrienden meer hebben, althans geen vrienden die iets te besteden hebben.

Feit is dat het gerommel niet goed is voor de Saoedische economie. Buitenlandse oliemaatschappijen in het koninkrijk maken zich zorgen en in oliekringen rijst de vraag hoe de onrust zal uitpakken voor de olieprijs.

Algemeen is de conclusie echter dat dit de aanloop is naar een machtswisseling: kroonprins Mohammed bin Salman zou bezig zijn met voorbereidingen om de macht te grijpen en zou proberen de olieprijs internationaal alvast omhoog te stuwen voor een geplande beursintroductie van het oliebedrijf Aramco.