Onrust in Iran uitvergroot, in Tunesië doodgezwegen

Het is onrustig in Tunesië. Bij demonstraties viel al minstens één dode en verschillende actievoerders raakten gewond bij protesten tegen de verslechterende economische situatie.

Toch wordt in westerse landen nauwelijks aandacht hieraan geschonken, in tegenstelling tot Iran, waar exact hetzelfde plaatsvindt: onrust vanwege een slechte economie. Hoe komt dat?

Veel jongeren zitten er zonder werk en de Tunesiërs ontstaken in woede toen de overheid op 1 januari hogere brandstofprijzen en verhoogde belastingen aankondigde.

De onlusten in beide landen begonnen kort na elkaar en westerse leiders, met de Verenigde Staten voorop, waren er als de kippen bij om te reageren en in Washington werd meteen geroepen om de Iraanse regering af te zetten.

Said Sadek, hoogleraar politieke sociologie op de American University in Cairo, denkt dat er Amerika veel aan is gelegen van Tunesië een succesverhaal te maken.

“Vergeet niet dat Amerika tussenbeide kwam in de regio om de democratie te bevorderen. Zij vernietigden Irak, zij vernietigden Syrië, zij vernietigden Libië.

Dus voor hen is een succes in Tunesië erg belangrijk om te laten zien dat niet alle westerse interventies een mislukking zijn”, zei Sadek tegen Russische media.

“In het geval van Iran zullen zij letten op het kleinste detail, het kleinste protest, om dat op te blazen in de media” merkt hij op.

Overige berichten