Onrust in Indonesie na verkiezingsuitslag: zes doden

Redactie GFC Nieuws — Tienduizenden man veiligheidstroepen gebruikten traangas en waterkanonnen om een regen van stenen, molotovcocktails en andere brandende projectielen het hoofd te bieden die door demonstranten werden gegooid tijdens protesten tegen de herverkiezing van zittend president Joko Widodo. Gisteren werd bekend dat hij een tweede termijn had gewonnen met 55,5 procent van de stemmen. Bij de protesten kwamen reeds zes personen om het leven.

Honderden mensen raakten gewond bij vechtpartijen met de politie.

Presidentskandidaat Subianto betwist de uitslag en dreigt met juridische stappen. Prabowo, zoals hij door zijn aanhang wordt genoemd, claimt op basis van eigen gegevens zelf winnaar te zijn van de verkiezing.

Op verschillende plekken kwamen protesterenden in botsing met de politie. Woensdagmorgen vroeg staken demonstranten een politiegebouw in Jakarta in brand.

Voertuigen werden in brand gestoken, betogers gooiden met stenen en brandbommen.

President Widodo, ook bekend als Jokowi, zegt dat de situatie onder controle is. Het leger zal extra troepen in zetten als dat nodig is, zei regeringswoordvoerder Sisriadi.

De overheid gaf ook opdracht tot het blokkeren van sociale media. Sommige functies van Facebook, Instagram en berichtensystemen werden uitgeschakeld om het downloaden van foto’s en video’s te voorkomen, verklaarde communicatieminister Rudiantara.

Overige berichten