fbpx
Onregelmatigheden bij landelijke controles

GFC NIEUWS- De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft de afgelopen periode bij diverse ondernemingen controle uitgeoefend.

In de periode 14 september tot en met 9 november zijn er ruim 205 ondernemingen gecontroleerd. Tijdens deze controlewerkzaamheden in de districten Paramaribo, Wanica, Brokopondo, Commewijne, Saramacca, Nickerie en Para zijn er verschillende overtredingen geconstateerd.

Er zijn onder andere illegale sigaretten, alcoholische dranken en vloeibaar rattengif in beslag genomen tevens zijn winkels en slijterijen gesloten.

Aan de ondernemers van wie de vergunning vervallen was, is de mogelijkheid geboden de vergunning in orde te maken, er zal een nacontrole plaatsvinden om na te gaan of de ondernemers dit wel in orde hebben gemaakt. Bij sommige winkels was er sprake van meerdere overtredingen. enkele ondernemingen hadden geen prijsaanduiding op verschillende producten.

De ondernemers moesten in het bijzijn van de ECD-medewerkers de ontbrekende prijzen meteen aanbrengen op de producten. Vervallen producten zijn onmiddellijk van de schappen gehaald bij diverse winkels. De meest voorkomende overtreding was géén prijsaanduiding, gevolgd door vervallen producten en prijsopdrijving.

In geval van prijsopdrijving moesten die terstond teruggedraaid worden. Verder is gebleken dat bij meerdere ondernemingen de weegschalen niet geijkt waren. Deze ondernemers zijn opgeroepen om hun weegschalen te laten ijken bij de dienst Waarborg & het IJkwezen.

Tijdens de controles is verder gebleken dat enkele winkels onhygiënisch waren en de gelegenheid is aan de winkelhouder geboden om de zaak te reinigen. Enkele ondernemingen hadden smokkelwaar op de schappen. Er is een proces-verbaal opgemaakt, de producten zijn in beslag genomen en de ondernemers zijn opgeroepen. Bij een onderneming waren er producten met etiketten in andere talen dan het Nederlands en/of /Engelse taal aangegeven.

Volgens het Technisch Voorschrift Algemene eisen voor de etikettering van voorverpakte goederen is het verplicht gesteld dat etiketten van voorverpakte goederen in de Nederlandse en/of / Engelse taal zijn. Overtreding van dit voorschrift is een economisch delict.

In het district Brokopondo zijn er enkele winkeliers die weigeren hun deuren te openen voor consumenten, omdat zij zich niet houden aan de Covid-19-maatregelen namelijk het dragen van een mond- en neusbedekking. Het Ministerie is in overleg getreden met de ondernemers hierover.

De medewerkers van de ECD en de bestuursambtenaren van het Commissariaat van het district Nickerie hebben ook ondernemingen gecontroleerd waaronder winkels en eethuizen. De controle was veelal gebaseerd op de hygiëne in deze ondernemingen.

Na de reguliere controles vindt er een nacontrole plaats bij alle ondernemingen die reeds gecontroleerd zijn, om na te gaan of zij de aangegeven instructies hebben uitgevoerd en ze zich houden aan de vergunningsvoorwaarden. De landelijke controlewerkzaamheden zullen in de komende periode worden voortgezet.

Consumenten kunnen hun klachten telefonisch indienen via het verkorte nummer 1940 of appen naar +5978530915.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.