fbpx
Onnodige uitgaven van ministers moeten tot het verleden behoren

De afgelopen dagen ben ik opgelucht dat deze nieuwe regering serieus van plan is de corruptie op alle fronten aan te pakken. De minister van Financiën heeft duidelijke taal gesproken en op zijn collega’s een beroep gedaan om onnodige uitgaven te beperken.

Het optreden van de nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen geeft ons hoop dat zaken die met de liefde der mantel werden bedekt, nu aangepakt zullen worden.

De vorige president (periode 2010-2015) had ons beloofd dat hij een kruistocht zou ondernemen tegen corruptie, maar van zijn voorgenomen kruistocht hebben wij de afgelopen vijf jaar niet veel gemerkt, integendeel is in die periode de corruptie met eenparige versnelde beweging toegenomen. Men zegt vaak: “liever te laat dan nooit”. Als samenleving moeten wij de autoriteiten op de hoogte houden, zonder persoonlijk iemand aan te vallen, dat zaken die niet correct zijn, zo snel mogelijk gecorrigeerd worden.

Minister en ex-minister moeten het goede voorbeeld geven

Ruim twee weken terug heb ik in de krant gelezen dat de ex-minister van Binnenlandse zaken, de heer drs.S.Moestadja, nog steeds een veiligheidsman, een chauffeur en een dienstauto ter beschikking heeft. De journaliste Asha Bhagwat van Dagblad Suriname confronteerde de ex-minister Moestadja met de vraag of hij (de ex-bewindsman) werkelijk een dienstauto, een veiligheidsman en een chauffeur ter beschikking heeft. De ex-minister heeft niet ontkend dat hij over die faciliteiten beschikt, maar geeft aan dat hij in onderhandeling is met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ex-minister bevestigt onrechtmatig gebruik te maken van staatsfaciliteiten waarop hij geen aanspraak maakt en toch coûte que coûte die faciliteiten wil behouden. Wat een mentaliteit van een ex-minister.

Waarvan mogen ex-ministers gebruik maken?

Volgens de wet/traditie/gebruik mogen ministers die afgetreden zijn, ruim zes maanden gebruik maken van alle faciliteiten die zij ter beschikking hadden, behouden. De heer Soewarto Moestadja is midden 2014 door president Bouterse bedankt als minister en mocht tot december 2014 zijn privileges behouden. Daarna moest de ex-minister van Binnenlandse Zaken, net als alle andere ministers, voor zijn eigen faciliteiten zorgen. De Pertjajah Luhur, onder leiding van Salam Somohardjo, had de Surinaamse kiezers beloofd dat hij jonge, dynamische kandidaten op de V7 – lijst gaat plaatsen, wat ook gebeurd is. De heer Soewarto Moestadja had gerekend op een plaats op de V7 – lijst in Paramaribo, maar vanwege zijn leeftijd (66 jaar) en fysieke conditie werd op zijn plaats de heer Noersalim, Mohamed Faizel geplaatst.

Soewarto Moestadja overgestapt naar de NDP

Toen het eenmaal bekend was dat de heer S.Moestadja geen plek had op de V7- lijst is hij overstuur geraakt en is dezelfde avond weer in het ziekenhuis opgenomen. Als vriend heb ik hem opgebeld en hem beterschap toegewenst. Wij zaten in de verkiezingsroes en hij heeft ook bezoek gehad van de President van de Republiek Surinamer. Wij hebben later begrepen dat hij heeft laten doorschemeren dat hij zich niet veilig voelt voor de heer Salam Somohardjo. Op basis van zijn “onveilig gevoel” werd hij ( S.Moestadja) wederom gefaciliteerd met twee dienstauto’s, een chauffeur en een veiligheidsman. Dankzij het kordaat optreden van vicepresident Robert Ameerali is die ene personenauto teruggenomen; de andere faciliteiten heeft hij nog behouden en de belastingbetalers moeten daarvoor opdraaien.

Wij moeten de corruptie op alle fronten aanpakken
Ik ben bijzonder blij dat een aantal ministers de boodschap van de president goed begrepen hebben en bereid zijn een kruistocht tegen corruptie te ondersteunen. De minister van Justitie en Politie en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen hebben alvast het voortouw genomen. Op de minister van Binnenlandse Zaken de heer Noersalim, M.F.wil ik een beroep doen om ook op zijn ministerie schoonschip te houden. Beleidsadviseurs die een keer per week op het ministerie langslopen en SRD 5000 per maand toucheren, moeten naar huis gestuurd worden. Mensen die onrechtmatig dure auto’s (D-max) rijden en nergens een functie hebben op het ministerie en zelfs vreemde nationaliteiten bezitten, moeten productief ingezet worden en de D-max’s moeten wederom in de boezem van Binnenlandse Zaken gebracht worden.

Een “kleine man” die enkele doksen gestolen heeft, moet de bak ingaan, terwijl anderen voor het niets doen per maand astronomische bedragen ontvangen vanwege hun relaties met de vorige minister van Binnenlandse Zaken (periode 2010-2014). Wij moeten daadwerkelijk op alle fronten de corruptie aanpakken en het overheidsapparaat gezond maken. Op de ex-minister van Binnenlandse Zaken, de heer Soewarto Moestadja, doe ik als vriend een beroep om de onrechtmatige faciliteiten (auto, chauffeur en veiligheidsman) terug te geven aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik kan de heer S. Moestadja 100% de verzekering geven dat de heer Salam Somohardjo geen vlieg kwaad zal doen. In de Bijbel, in de Koran, in de Bhagvat Gita en ook in het Javanisme staat geschreven: “Wat je in bruikleen gehad hebt, moet je aan de eigenaar (in dit geval het Ministerie van Binnenlandse Zaken) teruggeven”, en geen verhalen komen vertellen dat je in onderhandeling bent met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…