fbpx

Onmiddellijk stoppen met die nonsens als zou corona maar een griepje veroorzaken

INGEZONDEN- Het is de afgelopen maanden vaker een discussiepunt waarbij de gemoederen verhit raken. Er is een ruim aantal mensen op het internet dat keer op keer haast een ieder ervan wil overtuigen dat het coronavirus slechts een griepje tot gevolg kan hebben.

Ze vinden dat personen die het virus wel serieus nemen, sterk overdrijven, mensen bang willen maken en daarmee moeten ophouden.

Er zijn anderen die verder gaan en openlijk beweren  dat het coronavirus niet bestaat en dat alles maar een hoax is. Een dwaas in Suriname wil om dat te bewijzen een dagje zonder beschermingsmiddelen doorbrengen op de afdeling Intensive Care in ons land waar coronapatiënten worden verpleegd.

Maar de meerderheid van de half ontkenners, zij geven toe dat het virus bestaat, komt met het argument dat het sterftepercentage zeer laag ligt en COVID-19 dus heus niet zo’n ernstige ziekte is als wat medici ons willen doen geloven.

Er zou gemiddeld slechts 0.5 procent van de geïnfecteerden in Suriname aan deze ziekte overlijden. En, vinden ze, hadden de mensen die zijn overleden al onderliggende klachten.

De bewering als zou COVID-19 vergelijkbaar zijn met een griepje is ridicuul! Een mens met een beetje gezond verstand weet nu dat dit absoluut niet zo is.

De realiteit is dat een besmetting met het coronavirus voor de een niet of nauwelijks merkbaar is. Dat klopt helemaal. Maar anderzijds zijn er wel een heleboel mensen, topfit of niet, corpulent of slank, die er doodziek van kunnen worden en uiteindelijk een pijnlijke en vroegtijdige dood sterven.

Daarenboven zijn diegenen die COVID-19 ternauwernood hebben overleefd, maanden en misschien wel veel langer aan het revalideren. Een kostbare, pijnlijke weg! Een percentage van deze mensen houdt ook nog eens blijvende fysieke en mentale schade over als gevolg van de coronabesmetting.

Het komt er dus op neer dat het virus bij de een een mild en bij de andere een fataal verloop kan hebben. Om dan generaliserend te stellen dat COVID- 19 niet zo ernstig is, is belachelijk.

Ook het  argument dat de mensen die overlijden al op leeftijd zijn en/of onderliggende klachten hadden is niet valide en zelfs onethisch!

BEKIJK OOK
President Santokhi ontvangt proefschrift over Saramacaanse traditionele geneeskunde

Elke extra dag in het leven is voor een gelukkige bejaarde zeer kostbaar! Wie weet hoeveel prettige jaren de onfortuinlijke bejaarde coronadoden nog hadden kunnen doorbrengen met hun kinderen en kleinkinderen. Het virus heeft hen dat geluk ontnomen.

Het is daarom schandalig dat er mensen zijn die het vergoelijken dat het “toch maar om bejaarden” gaat die zijn overleden door COVID-19. Alsof dat niet zo erg is!

Ook het steeds beweren dat het mensen met onderliggende klachten zijn die zijn overleden na een besmetting en “toch al met een half been in hun graf lagen”, is absurd. Er zijn miljoenen mensen op deze aardbodem die met diabetes, hypertensie, corpulentie en andere welvaartsziekten nog heel veel jaren normaal en gelukkig meegaan.

Ook de theorie dat slechts 0.5 procent van de besmette gevallen het leven laat is de reinste kletspraat. Statistisch zou dat wel kunnen kloppen. Maar 0.5 procent van alle mensen in Suriname die potentieel ten gevolge van het virus  zouden kunnen sterven loopt op in de vele duizenden.

Deze  half ontkenners zeuren nota bene steeds weer over cijfers en statistieken! Stop met die grote onzin! Het gaat om levende mensen die nog verder gelukkig wilden leven maar eruit gerukt zijn, vaak door verstikking! Het gaat niet om cijfers!

Elke vroegtijdige dode door COVID-19 is er een te veel. Het gaat om mensen, oma’s, opa’s, moeders, vaders, broers, zussen en kinderen. Mensen die ook nog wilden leven en Kerst en Nieuwjaar met hun dierbaren wilden vieren.

Waar halen deze  half ontkenners het schandalige lef vandaan om COVID- 19  en de ernstige gevolgen die deze ziekte heeft voor zwakkeren, zieken, bejaarden en andere slachtoffers zo te bagatelliseren?

Mijn verzoek aan deze groep is om direct te stoppen met die onzin als zou het coronavirus maar een griepje veroorzaken. Stop met het ontkennen of minimaliseren van het ernstig virusprobleem dat de wereld in zijn greep houdt!

Voor de een valt een coronabesmetting mee, maar voor anderen heeft die zeer ernstige en helaas te vaak fatale gevolgen.

Foto: Nadine Shaabana

R. Pinas