fbpx

Ongewenst urineverlies: oplossing niet inlegkruisjes, maar behandeling

Inlegkruisjes zijn niet de oplossing voor ongewenst urineverlies, ze maken het probleem alleen maar erger. De reclames voor inlegkruisjes benadrukken dat urineverlies iets blijvends is, iets om u voor te schamen bovendien. Daarmee zorgen ze ervoor dat vrouwen niet praten over dit probleem. Dat is jammer, want er is weldegelijk iets te doen tegen urineverlies. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG die onderzoek doen naar omgaan met en behandeling van ongewild urineverlies.

Een kwart tot de helft van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate last van urineverlies. Van al deze vrouwen bezoekt maar een derde een hulpverlener. Omdat ze zich schamen, maar ook omdat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een behandeling. Ze zien inlegkruisjes als enige oplossing.

Wat ze er in de reclame niet bij vertellen, is dat het urineverlies alleen maar erger wordt als je er niets aan doet. De oorzaak van urineverlies is namelijk vaak verslapping van de bekkenbodemspieren, vaak het gevolg van een bevalling of de overgang. De spieren zijn dan niet sterk en snel genoeg meer om de plasbuis dicht te drukken. En zoals bij alle spieren geldt ook voor de bekkenbodemspieren dat ze niet vanzelf sterker worden.

BEKIJK OOK
'Ogri ai' oftewel 'boze oog' is één van de grootste onzinnigheden in Suriname

Wat in de reclame ook niet wordt verteld, is dat er iets aan urineverlies te doen is. Oefeningen die de bekkenbodemspieren sterker maken, kunnen de problemen met urineverlies aanzienlijk verminderen en zelfs helemaal verhelpen. Ook kunnen overgewicht, plas- en drinkgedrag en bepaalde medicijnen urineverlies erger maken en kunnen aanpassingen hierin bijdragen aan vermindering van de klachten.