fbpx

“Ongebreidelde prijsverhogingen samenzwering keten van boevenbende”

GFC NIEUWSREDACTIE- “Een samenzwering van verschillende actoren binnen de value chain, van import tot consument” en een “keten waarin een boevenbende en criminelen opereren”.

Zo typeren respectievelijk districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost en Pertab Goerdayal de ongebreidelde prijsverhogingen en zij die zich hieraan schuldig maken.

Goerdayal is coördinator van de Vliegende Brigade Prijscontrole die op initiatief van president Chandrikapersad Santokhi is geïnstalleerd om de prijzen van consumptiegoederen te controleren.

Deze brigade opereert vanuit het Kabinet van de President en wordt ondersteund door de Economische Controle Dienst (ECD), de politie en de bestuursdiensten.

Op 3 maart is op het districtscommissariaat Noord-Oost de kick-off gegeven voor de controle in Paramaribo Noord-Oost. Dat gebeurde bij twee willekeurige winkels.

Vooralsnog zal er in de kustvlakte; van Nickerie tot Albina opgetreden worden.

Bhola benadrukt dat consumenten in Suriname al jaren gebukt gaan onder steeds toenemende prijzen. Het gaat volgens hem niet om een prijzenoorlog.

“Het is georganiseerd. Het is een samenzwering van verschillende actoren binnen de value chain, van import tot consument tot de winkels bij u in de buurt.”

“De burgervader vindt het een kwalijke zaak dat de consument het gelag moet betalen. “Anderen buiten de consument om verrijken zich schandalig, terwijl de consument steeds verder verarmt.”

BEKIJK OOK
Raghoebarsing: Weinig middelen blijven over voor ontwikkeling land door schuldenlast

Goerdayal spreekt van een keten waarin een boevenbende en criminelen opereren. Hiervan zijn reeds enkelen in kaart gebracht.

Hij laat een waarschuwend geluid horen en zegt dat het staatshoofd ook gevraagd zal worden het mandaat van de brigade te verruimen.

Er is sprake van een “bende op een locatie” waardoor de Staat Suriname volgens berekening een verlies van ongeveer 100 miljoen SRD per jaar lijdt.

“Het wordt nu tijd om het mes erin te zetten.” Zich afvragend of het Asycuda-systeem wel werkt, geeft Goerdayal aan dat de ECD drie maanden geleden informatie aan de douane heeft gevraagd om prijzen te controleren. “We zijn drie maanden verder, waarom wordt die informatie niet gegeven?”.

De coördinator meent dat zaken de komende tijd moeten worden rechtgetrokken, die instructie is er van de president.

“We gaan achter de dieven aan, er is geen enkele plaats in Suriname waar u kunt schuilen, we gaan u achterhalen”, aldus Goerdayal, die belooft de overtreders met naam en toenaam aan de gemeenschap te zullen bekendmaken.