fbpx
Onderzoeksteam presenteert resultaten “Geweld tegen kinderen”

In opdracht van De Nationale Assemblée (DNA) ondersteund door Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef), heeft een onderzoeksteam van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), bestaande uit deskundigen zoals sociologen, orthopedagogen, juristen, antropologen en een statisticus, een onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van geweld tegen kinderen.

Het parlement heeft met deze actie één van haar taken, namelijk het beleid van de regering te beoordelen, uitgevoerd. Om dit te kunnen doen is de juiste informatie nodig en tot voor kort had DNA deze niet.

“Ik ben blij met deze resultaten die ons in staat stellen om een duidelijk oordeel te vellen over waar wij staan. Om beleid te kunnen maken hebben wij cijfers nodig en kunnen we plannen welke stappen wij moeten ondernemen”, stelt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings –Simons.

De parlementsvoorzitter heeft de opening verricht van de workshop bestemd voor volksvertegenwoordigers.

Onderzoek

De onderzoeksvragen hebben te maken met de omvang van het geweld, hoe die eruit ziet, de invloed van geweld op volwassenen, kinderen en de opvattingen. Verder is bekeken in welke mate kinderen toegang hebben tot hulpverlening, de verbetering van de manier van preventie en aanpak op alle niveaus.

Populatie

Het onderzoek is verricht onder kinderen tussen 11 en 18 jaar, wat neerkomt op 14 procent van de Surinaamse populatie. Scholieren beslaan ongeveer 80 procent van die populatie wat neerkomt op 61.177 kinderen. Projectleider Julia Terborg spreekt van een representatief onderzoek waardoor realistische schattingen kunnen worden gedaan.

Bij het onderzoek is gekeken naar de verschillende vormen van geweld zoals lichamelijk, psychologisch, psychisch (als gevolg van geweld tussen ouders), seksueel geweld en geweld op school en thuis.

De grootste populatie bestaat uit kinderen die hun opvattingen en meningen hebben gedeeld met de onderzoekers. Bij elkaar zijn ongeveer 3000 personen gesproken uit kindertehuizen, justitiële instellingen, het speciaal onderwijs en volwassenen waaronder ouders, leerkrachten en dienstverleners.
Veiligheid
Het lager Beroepsonderwijs springt bij geweld op school in het oog. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich op dit onderwijstype het minst veilig voelen. Verder blijkt dat pesten steeds meer een maatschappelijke discussie wordt, aangezien één op de vier kinderen daar last van heeft gekregen.

Meisjes uit het basisonderwijs hebben het meest last van pesten. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en hebben meer te maken met stigma en discriminatie. Het tienermoedervraagstuk is ook meegenomen in het onderzoek.

Na de presentatie hebben de aanwezigen gediscussieerd over de informatie die gepresenteerd is. Voorzitter Simons heeft aan het einde van de presentaties aangegeven, dat samen met elkaar moet worden gekeken hoe mensen te leren anders om te gaan met de problematiek die het opvoeden biedt.

Het onderzoek zal binnenkort publiekelijk worden gemaakt.(GFC)

Meer nieuws

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…