fbpx

Onderzoekers tonen aan dat Paxlovid zeer effectief blijft op omicronvarianten

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers hebben de effectiviteit van nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid) bij niet-gehospitaliseerde patiënten te onderzocht.

Hoewel velen doen alsof de COVID-19-pandemie voorbij is, blijft het virus circuleren, evolueren en een impact hebben, vooral voor oudere volwassenen en mensen met onderliggende medische aandoeningen. Bovendien hebben artsen door de evolutie van varianten minder behandelingsopties.

“We worstelen echt met het handhaven van effectieve therapeutische opties voor patiënten met een hoog risico met COVID-19”, zegt Adit Ginde, MD, hoogleraar spoedeisende geneeskunde aan de University of Colorado School of Medicine.

“Vooral omdat de monoklonale antilichaambehandelingen die we de afgelopen anderhalf jaar gebruikten en waarop we vertrouwden, niet langer effectief zijn tegen recente omicronsubvarianten omdat het virus is veranderd.”
Op dit moment zijn de enige twee effectieve antivirale behandelingsopties Paxlovid en Remdesivir. Dus kwamen Ginde en een team van onderzoekers in actie om te bepalen of Paxlovid effectief is tegen omicronvarianten B.4 en B.5.

De wetenschappers leggen uit dat Paxlovid effectief was in het voorkomen van ziekenhuisopname bij bijna alle belangrijke subgroepen van poliklinische patiënten die werden beoordeeld en die in aanmerking komen voor het gebruik ervan onder de Emergency Use Authorization (EUA), inclusief degenen die zijn gevaccineerd.

OOK INTERESSANT
Inname verwerkt rood vlees gekoppeld aan verhoogde incidentie bloedkanker

“Als arts die patiënten in de poliklinische setting kan behandelen, zou ik me zeer op mijn gemak voelen bij het gebruik van Paxlovid als een eerstelijnsbehandeling voor volwassenen die acuut zijn geïnfecteerd met COVID tijdens de huidige omicronfase, gevaccineerd of niet, op voorwaarde dat er geen contra-indicaties zijn voor het gebruik ervan,” zei Neil Aggarwal, MD, MHSc, hoofdauteur van de studie die zojuist is gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases en universitair hoofddocent geneeskunde aan de University of Colorado School of Medicine.

Deze studie is opmerkelijk omdat het een van de eerste is die de effectiviteit van Paxlovid onderzoekt bij niet-gehospitaliseerde patiënten tijdens een omicronperiode van de COVID-19-pandemie die BA.4 / BA.5-subvarianten omvat.

Naast de effectiviteit bij het weren van patiënten uit het ziekenhuis, werd Paxlovid geassocieerd met een lager aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp na de behandeling, wat een lagere kans op ernstigere rebound-symptomen suggereert, hoewel de studie het effect op mildere rebound-symptomen niet kon evalueren.