Onderzoekers publiceren ‘extreem racistische’ pagina’s uit dagboeken van Albert Einstein

Tijdens zijn reizen door Azië in de jaren twintig van de vorige eeuw hield de wereldberoemde wetenschapper Albert Einstein verschillende dagboeken bij. In de onlangs gepubliceerde dagboeken gaf hij opvallend negatieve typeringen van Aziatische volkeren. “IJverig, smerig en stompzinnig volk”, zo staat te lezen op één van de pagina’s. Zelfs voor kinderen kende de natuurkundige geen genade. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Racisme omschreef hij ooit als “een ziekte van blanke mensen”. Nu blijkt dat de wetenschapper zelf aan die “ziekte” leed. In zijn dagboeken, geschreven tussen oktober 1922 en maart 1923, kwam hij meermaals racistisch uit de hoek. Hoewel Einstein respect had voor de werkethiek van de Chinezen, vergeleek hij ze onder meer met “een kudde”. “Ze zitten niet op banken als ze eten maar zitten op hun hurken zoals Europeanen doen als ze zichzelf ontlasten in het bos”, klinkt het.

Ook op de snelheid waarmee Aziatische volkeren zich voortplanten, uitte de wetenschapper kritiek. “Het zou jammer zijn als de Chinezen daardoor andere rassen in aantal zouden overtreffen. Die gedachte alleen al is onuitsprekelijk somber”, schreef hij. De kinderen van de Chinese volkeren zijn volgens hem “leeg van geest en dom”.

Volgens Ze’ev Rosenkranz, adjunct-directeur van het Einstein Papers Project aan het Californische Institute of Technology pende Einstein later “nog een portie extreme vrouwenhaat” neer in zijn dagboeken.“Ik merk hoe weinig verschil er is tussen man en vrouw. Ik snap niet welke fatale aantrekkingskracht de Chinese vrouw bezit waardoor een man zo weerloos zou worden dat hij zichzelf niet kan verweren tegen de geweldige zegen van het ouderschap”, aldus Einstien.