fbpx

Onderzoekers onthullen waarom bruine rijst gezond is

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers hebben ontdekt dat de esterverbinding cycloartenyl ferulate de belangrijkste bijdrage levert aan de gezondheidsvoordelen van bruine rijst.

Regelmatige consumptie van bruine rijst is in verband gebracht met gewichtsvermindering, cholesterolcontrole en ontstekingsvermindering.

De antioxiderende eigenschappen van bruine rijst, zoals het vermogen om reactieve zuurstofsoorten te neutraliseren en te beschermen tegen cellulaire schade, spelen een cruciale rol in de gezondheidsbevorderende effecten.

Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in bruine rijst kunnen beschermen tegen oxidatieve stress, is de specifieke verbinding die verantwoordelijk is voor deze gunstige effecten lang een mysterie gebleven.

De studie, die onlangs werd gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, werd mede geschreven door Hongyan Wu, van de Dalian Polytechnic University, en Toshiyuki Nakamura, van de Graduate School of Environmental and Life Science aan de Okayama University.

Daarin leveren de onderzoekers bewijs van de antioxiderende eigenschappen van CAF door aan te tonen dat het cellen kan beschermen tegen stress veroorzaakt door waterstofperoxide.

Hoewel waterstofperoxide een bijproduct is van de metabolische processen van een cel, kunnen abnormale hoeveelheden van de verbinding giftig zijn voor cellen en onomkeerbare schade veroorzaken.

OOK INTERESSANT
7 redenen waarom je nog niet ongesteld bent behalve zwanger zijn

Behandeling van cellen met CAF verhoogde hun weerstand tegen toxische stress veroorzaakt door waterstofperoxide.
Bovendien bood CAF een betere bescherming tegen door waterstofperoxide geïnduceerde stress in vergelijking met alfa-tocoferol en gamma-tocoferol, twee andere prominente antioxidantverbindingen waarvan eerder werd gespeculeerd dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de antioxidantcapaciteit van bruine rijst.

Volgens de schattingen van de studie is de hoeveelheid CAF in de hele korrel bruine rijst vijf keer hoger dan die van andere antioxidanten in bruine rijst.

Verder verhoogt CAF de concentratie van heem oxygenase-1 of HO-1, een enzym dat de productie van antioxidanten vergemakkelijkt.

Door deze studie hebben de onderzoekers niet alleen het geheim van de gezondheidsvoordelen van bruine rijst ontdekt, maar ook het onderdeel dat grotendeels verantwoordelijk is voor deze voordelen. Dit zal het gebruik van CAF mogelijk maken bij de ontwikkeling van betere nieuwe supplementen en voedingsproducten gericht op de gezondheid van de consument.