fbpx

Onderzoekers identificeren oorsprong ernstige kankerachtige ziekte bij kinderen

GFC NIEUWSREDACTIE- De oorsprong van de ernstige kankerachtige ziekte Langerhans’ Cell Histiocytosis (LCH) is geïdentificeerd door onderzoekers van Karolinska Institute in samenwerking met Karolinska University Hospital.

De bevindingen gepresenteerd in Science Immunology kunnen leiden tot nieuwe, gerichte behandelingen.
LCH is een ernstige vorm van kankerachtige ziekte die vooral kinderen treft en in ernstige gevallen fataal kan zijn. Ongeveer vijf tot tien kinderen krijgen de ziekte elk jaar in Zweden, meestal voor de leeftijd van tien jaar.

In LCH treedt de kankermutatie op in de immuuncellen, die anders de taak hebben om kankercellen op te sporen en te elimineren.

De onderzoekers van Karolinska Institute hebben nu samen met wetenschappers van Singapore Immunology Network en Newcastle University kunnen aantonen dat beide theorieën dicht bij de waarheid liggen.

De onderzoekers combineerden zogenaamde single-cell sequencing, de microscopie van monsters en het volgen van cellen van patiënten die onder meer afkomstig waren van het Karolinska University Hospital.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

Ze ontdekten dat gemuteerde LCH-cellen eigenschappen hadden die vergelijkbaar waren met zowel monocyten als dendritische cellen, evenals een relatief nieuw ontdekt type dendritische cel, het zogenaamde dendritische celtype 3 (DC3).

Onderzoekers ontdekten dat de verschillende celtypen met elkaar konden communiceren om de ontwikkeling van LCH te bevorderen en daardoor een zelfversterkend effect te creëren.

“Onder de behandelingsopties voor LCH kan gerichte therapie met succes worden toegepast, maar de ziekte komt terug wanneer de gerichte behandeling wordt gestaakt. Dit vormt een serieuze uitdaging voor patiënten, omdat een levenslange behandeling voor kinderen geen goede optie is gezien de bijwerkingen,” zegt Egle Kvedaraite.

Dit nieuwe begrip van de oorsprong van dit type kanker heeft het potentieel om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe gerichte behandelingen.

“De bevindingen kunnen leiden tot een behandeling gericht op het elimineren van de pathologische cellen,” zegt Egle Kvedaraite.