fbpx

Onderzoek: videogames kunnen potentieel dodelijke hartritmeproblemen veroorzaken

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recente studie gepubliceerd in Heart Rhythm, het officiële tijdschrift van de Heart Rhythm Society, de Cardiac Electrophysiology Society en de Pediatric & Congenital Electrophysiology Society, door Elsevier, vond dat het spelen van elektronische games hartritmestoornissen kan veroorzaken bij gevoelige kinderen van wie de aanleg mogelijk eerder niet werd herkend.

De onderzoekers ontdekten een zeldzaam maar duidelijk patroon bij kinderen die het bewustzijn verliezen tijdens het spelen van elektronische (video)games.

“Videogames kunnen een ernstig risico vormen voor sommige kinderen met aritmische aandoeningen; ze kunnen dodelijk zijn bij patiënten met predisponerende, maar vaak eerder niet-herkende aritmische aandoeningen,” verklaarde hoofdonderzoeker Claire M. Lawley, MBBS, Ph.D., The Heart Centre for Children, Sydney Children’s Hospitals Network, Sydney, Australië.

“Kinderen die plotseling het bewustzijn verliezen tijdens elektronisch gamen, moeten worden beoordeeld door een hartspecialist, omdat dit het eerste teken kan zijn van een ernstig hartprobleem.”

De studie merkt op dat hoewel dit fenomeen niet vaak voorkomt, het steeds vaker voorkomt.

“Na meer dan 25 jaar voor kinderen met hartritmeproblemen te hebben gezorgd, was ik verbijsterd om te zien hoe wijdverspreid deze opkomende presentatie is en om te ontdekken dat een aantal kinderen er zelfs aan was overleden.

BEKIJK OOK
Voorheen vrolijke man (40) uit Zoetermeer zegt erg ongelukkig te zijn geworden na narcose

Alle medewerkers willen dit fenomeen graag bekendmaken, zodat onze collega’s over de hele wereld het kunnen herkennen en deze kinderen en hun families kunnen beschermen,” merkte mede-onderzoeker van de studie, Jonathan Skinner, MBChB, MD, ook uit Sydney op.

Als begeleidend redactioneel wezen Daniel Sohinki, MD, MSc, Department of Cardiology, Augusta University, Augusta, GA, VS, en coauteurs erop dat “inspanning moet worden begrepen als activiteiten buiten de traditionele competitieve atletiek.

Passende counseling met betrekking tot de risico’s van intense videogameplay moet worden gericht op kinderen met een pro-aritmische hartdiagnose en bij elk kind met een voorgeschiedenis van inspanningssyncope van onbepaalde etiologie.

Verder moeten toekomstige screeningsprogramma’s gericht op het identificeren van atleten met een risico op kwaadaardige aritmieën atleten omvatten die in aanmerking komen voor deelname aan eSports. “