fbpx

Onderzoek toont negatieve impact mondkapjes op cognitieve prestaties

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek van de Universiteit van Queensland toont aan dat het dragen van een mondkapje tijdelijk van invloed kan zijn op de besluitvorming in bepaalde situaties.

Dr. David Smerdon, van UQ’s School of Economics, voerde een onderzoek uit naar bijna 3 miljoen schaakbewegingen van meer dan 8.000 spelers in 18 landen, zowel voor als tijdens de COVID-19-pandemie.

De resultaten toonden aan dat het dragen van een masker de gemiddelde kwaliteit van de beslissingen van spelers aanzienlijk verlaagde.

“De afname van de prestaties was te wijten aan de ergernis veroorzaakt door de maskers in plaats van een fysiologisch mechanisme, maar mensen pasten zich in de loop van de tijd aan de afleiding aan,” zei Dr. Smerdon.

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

De gegevens toonden aan dat maskers eerder de prestaties verminderden in situaties waarin er een veeleisende mentale taak was met een hoge werkgeheugenbelasting.

“De resultaten suggereren dat het effect van maskers kan afhangen van het type taak, de duur van de taak en de belasting van het werkgeheugen,” zei hij.