fbpx

Onderzoek toont aanhoudende onbalans in bloedstolling bij long Covid

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft meer inzicht gegeven in de oorzaken van het long Covid-syndroom.

De bevindingen, die het verband tussen long covid en bloedstolling verder onderzoeken, zijn gepubliceerd in het Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Long Covid-syndroom is een brede verzameling symptomen, waaronder kortademigheid, vermoeidheid en verminderde fysieke fitheid die vele maanden na de eerste infectie met Covid-19 kunnen aanhouden.

Het begrip is beperkt over waarom deze symptomen bij sommige patiënten aanhouden, maar niet bij anderen, en het nieuwe syndroom blijft een aanzienlijke klinische uitdaging voor zowel artsen als patiënten.

BEKIJK OOK
Wonderen bestaan echt, zegt zeer hoog aangeschreven Amerikaanse intensive care specialist

De studie wees uit dat het bloed van patiënten met een long Covid-syndroom hogere niveaus van een bloedstollingsbooster had genaamd von Willebrand Factor (VWF) en lagere niveaus van een eiwit dat normaal gesproken VWF afbreekt, ADAMTS13 genaamd.

Hun analyse suggereert ook dat bloedvaten nog steeds werden beschadigd lang na de eerste infectie en dat specifieke cellen van het immuunsysteem zich op abnormale niveaus bevonden bij patiënten met long Covid.