fbpx

Onderzoek toont aan dat plattelandsbewoners 19% meer risico op hartfalen hebben dan stedelijken

GFC NIEUWSREDACTIE- Volwassenen die op het platteland van de Verenigde Staten wonen, hebben een 19% hoger risico op het ontwikkelen van hartfalen in vergelijking met hun stedelijke tegenhangers.

Zwarte mannen die op het platteland wonen, hebben een bijzonder hoger risico – 34%, volgens een grote observationele studie ondersteund door de National Institutes of Health.

De studie, een van de eerste die kijkt naar het verband tussen het leven op het platteland van Amerika en de eerste gevallen van hartfalen, onderstreept het belang van het ontwikkelen van meer op maat gemaakte benaderingen van hartfalenpreventie bij plattelandsbewoners, met name zwarte mannen.

“We hadden niet verwacht dat we een verschil van deze omvang in hartfalen zouden vinden bij plattelandsgemeenschappen in vergelijking met stedelijke gemeenschappen, vooral bij zwarte mannen die op het platteland wonen,” zei Véronique L. Roger, de corresponderende auteur van de studie en een senior onderzoeker bij de afdeling Epidemiologie en Gemeenschapsgezondheid in de afdeling Intramuraal Onderzoek van NHLBI.

“Deze studie maakt duidelijk dat we hulpmiddelen of interventies nodig hebben die specifiek zijn ontworpen om hartfalen in plattelandsbevolkingen te voorkomen, met name onder zwarte mannen die in deze gebieden wonen.”

Onderzoekers van NHLBI en Vanderbilt University Medical Center analyseerden gegevens van The Southern Community Cohort Study, een langetermijngezondheidsstudie van volwassenen in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Ze vergeleken de percentages van nieuw hartfalen onder landelijke en stedelijke bewoners in 12 staten (Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee, Virginia en West Virginia).

De populatie, waaronder 27.115 volwassenen zonder hartfalen bij inschrijving, werd ongeveer 13 jaar gevolgd. Bijna 20% van de deelnemers woonde op het platteland; de rest woonde in stedelijke gebieden. Bijna 69% waren zwarte volwassenen die werden gerekruteerd uit gemeenschapsgezondheidscentra die zorgen voor medisch achtergestelde bevolkingsgroepen.

OOK INTERESSANT
Topvoetballers hebben meer kans op dementie

Aan het einde van de onderzoeksperiode ontdekten de onderzoekers dat het leven op het platteland van Amerika geassocieerd was met een verhoogd risico op hartfalen bij zowel vrouwen als zwarte mannen, zelfs na correctie voor andere cardiovasculaire risicofactoren en sociaaleconomische status. Over het algemeen was het risico op hartfalen ongeveer 19% hoger bij plattelandsbewoners dan hun stedelijke tegenhangers.

Zwarte mannen die op het platteland woonden, hadden echter het hoogste risico van allemaal – een 34% hoger risico op hartfalen in vergelijking met zwarte mannen die in de stad wonen.

De studie toonde aan dat blanke vrouwen die op het platteland woonden een 22% verhoogd risico op hartfalen hadden in vergelijking met blanke vrouwen in stedelijke gebieden, en zwarte vrouwen hadden een 18% hoger risico in vergelijking met zwarte vrouwen in stedelijke gebieden. Er werd geen verband gevonden tussen het leven op het platteland en het risico op hartfalen bij blanke mannen.

De exacte redenen achter deze gezondheidsverschillen tussen platteland en stad zijn onduidelijk en worden nog steeds onderzocht.

Onderzoekers zeiden dat een groot aantal factoren in het spel kan zijn, waaronder structureel racisme, ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg en een tekort aan supermarkten die betaalbare en gezonde voedingsmiddelen bieden, onder anderen.